Sánchez demana al PP i Ciutadans que s'abstinguen per a permetre "l'únic govern possible"

El candidat socialista recorda a Casado i Rivera que l'alternativa al bloqueig és la repetició d'eleccions
22 juliol 2019 16:46h
El líder del PP ha rebutjat abstindre's en la primera votació del candidat Pedro Sánchez. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Les primeres intervencions dels grups parlamentaris del Congrés durant el debat d'investidura han deixat clares les posicions enrocades i, sembla que irreconciliables, del PSOE, PP i Ciutadans. En la rèplica a Pablo Casado, el líder socialista ha advertit: "Tenen dues opcions, govern sí o govern no, estabilitat o eleccions. Han de mullar-se, li demane que s'abstinga".

Sánchez ha realitzat aquesta petició just després del discurs del president del PP, Pablo Casado, qui ha insistit que votaran 'no' a la investidura i li ha recriminat que, durant aquest matí, "no s'ha referit ni a Podem ni als seus socis independentistes", a més de no haver "exposat un programa de govern pactat amb ningú". 

Casado també ha recordat a Sánchez que "l'última vegada –que va optar a ser investit– va arribar amb el suport de Ciutadans, un suport que ara no té", tot insistint en la negativa de donar-li suport per activa o per passiva. "Ve vosté a demanar-nos que el fem president pel nostre bé", ha criticat, assegurant que no pot fer-ho "a canvi de res, com si tinguera majoria absoluta". 

Amenaça d'eleccions

"Si no vol que el govern depenga dels independentistes, s'ha d'abstindre. Permeta l'únic govern possible", ha insistit Pedro Sánchez, qui no ha perdut ocasió per a recordar que l'alternativa a una abstenció de la dreta és repetir les eleccions –al mateix temps que el seu equip negociador tracta d'arribar a un acord amb Unides Podem abans de la votació del dijous–. Casado, en acabar la resposta de Sánchez, ha ironitzat per a deixar clar el seu rebuig innegociable: "Si ens arriba a insultar un poc més, potser decidíem abstindre'ns".

La mateixa petició que ha traslladat Sánchez al líder del PP ha cursat el candidat a la Presidència al portaveu de Ciutadans. Així, després d'una picabaralla dialèctica entre Albert Rivera i Pedro Sánchez pels pactes postelectorals segellats per uns i altres –els socialistes amb "nacionalistes, independentistes i filoetarres", segons Rivera; i els taronja amb "l'extrema dreta de Vox", segons Sánchez–, el candidat socialista ha demanat en diverses ocasions l'abstenció del grup parlamentari Ciutadans.

Rivera, però, no ha recollit el guant de Sánchez i ha avançat que Ciutadans votarà 'no' a la investidura del candidat socialista. El líder taronja ha acusat Sánchez de negociar en una "habitació del pànic" amb "independentistes, nacionalistes i batasunos" i per això ha justificat el seu vot en contra. 

Rivera ha carregat dur contra Pedro Sánchez al qual ha acusat de tindre un "pla" que pensa executar amb una "banda" en la qual ha inclòs Podem, els independentistes catalans, com [Quim] Torra i [Carles] Puigdemont, i [Arnaldo] Otegi.

next