El termini per a sol·licitar el vot per correu acaba el 18 d'abril

Aquestos són els passos a seguir i el calendari per a exercir el vot si no pots anar al teu col·legi electoral
19 febrer 2019 06:00h
El vot per correu s'emet dies abans de la votació presencial. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. Després que aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciara la convocatòria de comicis autonòmics per al 28 d'abril –que coincidiran amb els generals, també avançats per Pedro Sánchez–, s'obri el termini per a sol·licitar el vot per correu per a ambdues eleccions. Així, es podrà sol·licitar des d'aquest dimarts i fins al 18 d'abril. 

La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que 54 dies abans dels comicis s'han de dissoldre les cambres, és a dir, aquest dimarts. A partir d'aquest dia, s'obri el termini per a sol·licitar el vot per correspondència.

El Consell ha posat en marxa una pàgina amb tota la informació sobre el dret de sufragi. A les urnes valencianes estan citades un total de 3.657.109 persones (el 2015 n'eren 3.609.224); és a dir, el cens electoral ha augmentat en 47.885 persones.

Quan s'ha de sol·licitar?

El termini de sol·licitud del vot per correu, seguint la LOREG, comprén des de la data de la convocatòria fins al desé dia anterior a la votació. El termini és, per tant, des del 5 de març fins al 18 d'abril. 

El següent pas ja és la recepció per part del votant de la documentació necessària per a exercir el sufragi per correu. Això es produeix a partir del trenta-quatré dia posterior a la convocatòria i abans del sisé dia anterior al de la votació. Per això, tal com assenyala Europa Press, és previsible que les dates se situen entre el 8 d'abril i el 21 d'abril. 

Finalment, s'ha de remetre la documentació per correu. El termini estableix que es pot enviar fins al tercer dia abans de la celebració de les eleccions. Així, la data límit seria el 24 d'abril. No obstant això, tal com assenyala Europa Press, els terminis definitius es confirmaran quan se signe el decret de convocatòria d'eleccions. 

Quins documents calen?

Si estàs a l'estat espanyol, però no al lloc on et correspon votar, s'ha d'acudir a una oficina postal de Correus per a demanar l'imprés de sol·licitud de vot. Cal portar el DNI, el permís de conduir o el passaport per tal de poder comprovar la identitat de la persona sol·licitant. 

Si no pots fer aquest procediment de manera presencial perquè estàs malalt o tens una incapacitat, aquesta situació s'ha d'acreditar mitjançant un certificat mèdic oficial, que s'inclourà amb l'imprés de sol·licitud de vot per correu. En aquest cas, el tràmit el pot fer una altra persona, que haurà d'estar autoritzada notarialment. 

Quan el votant està fora de l'estat espanyol

Si vius fora de l'estat espanyol o hi estaràs el dia de les eleccions, el procediment és diferent. Hi ha dues situacions diferents: ciutadans espanyols que resideixen a l'estranger i aquells que només estan fora temporalment. 

El dissabte 30 de març acaba el termini per a sol·licitar el vot per a les persones que es troben a l'estranger de forma temporal (vot ERTA) o permanent (vot CERA) i desitgen participar en les eleccions autonòmiques del pròxim 28 d'abril.

El vot ERTA pot ser sol·licitat pels valencians que es troben temporalment fora del territori estatal una vegada efectuada la convocatòria de les eleccions i que preveuen que romandran en eixa situació fins al dia de les eleccions a les Corts del 28 d'abril.

Pel que fa al vot CERA, està adreçat a qui resideix a l'estranger de forma permanent i forma part del Cens Electoral de Residents Absents. Per a això, cal estar inscrit com a resident al Registre de Matrícula de l'Oficina Consular que corresponga a la demarcació on es té el domicili. 

La informació detallada sobre el procediment a seguir en cadascun d'aquests casos pot ser consultada en la pàgina web eleccions2019.gva.es, en la qual també poden trobar els impresos per a la sol·licitud del vot.

next