Els partits es presenten com la solució al 'problema valencià' per a atraure vots el 28-A a València i a Madrid

El PSPV vincula el futur del País Valencià al govern que hi haja a la Moncloa, Compromís condiciona el seu suport a un executiu que garantisca "la suficiència financera" i Unides Podem-EUPV diu que només amb ells hi haurà una reforma
16 abril 2019 06:00h
Representants de tots els partits polítics, a excepció del PPCV, van participar en la manifestació per un finançament just del 18 de novembre del 2017. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Quan el passat 4 de març el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar l'avançament de les eleccions autonòmiques ho va fer assegurant que es tractava d'una "oportunitat" per a "singularitzar" el "problema valencià". Va dir, també, que els valencians hauran de votar el 28 d'abril a les eleccions generals i autonòmiques, però que seran els partits "els qui duguen al debat" les qüestions valencianes. En aquest sentit, Puig va plantejar exportar "els valors propis" dels valencians "cap a la resta d'Espanya" i va assegurar que la coincidència electoral seria una ocasió "per a inspirar la política espanyola".

"Seran els partits els qui han de dur al debat la singularitat valenciana", va reiterar Puig en aquell moment, de manera que el 28 d'abril els valencians "votarem si mirem cap endavant o cap enrere", va afegir el candidat socialista. Vora un mes i mig després, ja immersos en la campanya electoral, el president de la Generalitat i candidat a la reelecció repeteix eixe mantra: "Aquest moment tracta d'anar cap endavant o d'anar cap enrere".

Ara ha arribat el moment de visibilitzar eixos problemes valencians; si més no, en campanya. I no sols això: els partits s'esforcen a lligar els resultats de les generals al futur del País Valencià en una campanya en què, per primera vegada, la societat valenciana acudirà a les urnes el mateix dia per a votar a les autonòmiques i a les generals.

Amb un escenari polític polaritzat i dividit en dos grans blocs esquerra-dreta, partits minoritaris i nacionalistes poden tindre en la mà decantar la balança. En aquest sentit, Compromís aspira al fet que els seus vots siguen decisius per a la investidura. Però els socialistes estan decidits a competir amb la coalició per l'espai valencianista. És per això que el PSPV vol traslladar el "problema valencià" al govern espanyol i forçar que el PSOE assumisca la reforma del sistema de finançament autonòmic, així com la manca d'inversions estatals.  

PSPV: "Vivim el moment valencià"

En un acte del passat divendres a Castelló de la Plana amb el president del govern espanyol i candidat socialista, Pedro Sánchez, Puig va afirmar que el futur d'aquesta autonomia va unit al fet que l'estat espanyol tinga un govern socialista perquè, "si no hi ha una aliança efectiva entre els dos governs, no superarem el problema del finançament i la invisibilitat". També aquest dilluns a València, en la presentació del programa electoral dels socialistes, Puig es va referir a l'infrafinançament i va remarcar que "el president Sánchez es va comprometre a solucionar-lo i així ho va intentar fer quan els pressupostos depenien d'ell, però l'aliança entre la dreta i els independentistes ho va impedir".

Per això, el president i líder del PSPV va reivindicar aquest dilluns la necessitat de solucionar la manca de finançament i d'inversió al País Valencià "des del diàleg" i des de "l'acord entre totes les forces polítiques, sindicals, empresarials i universitàries". "És irrenunciable per als socialistes i per als valencians", va remarcar, tot assegurant que "a partir de juliol apretarem l'accelerador, governe qui governe [a la Moncloa] i sense excuses." Puig es va referir a l'infrafinançament com "el problema valencià" i el va descriure com "un fracàs col·lectiu que cal superar".

Per si quedaven dubtes d'aquesta voluntat de "singularitzar" el problema, el candidat socialista va assegurar que "vivim el moment valencià" i va enunciar dues idees més: que "el debat no és sols Catalunya" i que "no podem consentir la mirada del centralisme". 

Compromís: "Pactarem amb qui garantisca la suficiència financera"

"No parlem de catalans, parlem de valencians", va dir també el número u de Compromís al Congrés per València, Joan Baldoví, en un debat electoral organitzat per la Cadena Ser. I va afegir: "No parlem del 155, parlem del 156". D'aquesta manera es referia a l'article de la Constitució que diu que "les comunitats autònomes gaudiran d'autonomia financera per al desenvolupament i execució de les seues competències".

"Si el govern estatal depén de nosaltres, pactarem amb qui garantisca la suficiència financera per als valencians", va dir Baldoví en un moment en què, per primera vegada, "els valencians poden ser decisius per a condicionar el Govern de l'Estat a un finançament just que garantisca el benestar de tots i totes". També va condicionar el seu suport a "acabar amb el deute que porta cada xiquet i xiqueta que ve al món"; la gratuïtat de l'AP-7, i una bona gestió de la xarxa de rodalia.

En el mateix debat, Baldoví va instar, sense èxit, els candidats a comprometre's perquè tots els diputats valencians del Congrés donen suport a les propostes realitzades pel grup d'experts nomenat per les Corts en aquesta matèria.

Unides Podem-Esquerra Unida: "La Comunitat Valenciana no pot fiar-se del PSOE"

També Unides Podem-Esquerra Unida usa la demanda d'un finançament just per a atraure vots valencians a la candidatura estatal. Així, aquest dissabte el candidat de la confluència d'esquerres a la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, va assegurar que només un govern conformat per Unidas Podemos i el PSOE garantirà un bon finançament

Martínez Dalmau va assegurar que Unidas Podemos és la formació amb implantació estatal que amb més detall ha introduït en el seu programa electoral la reforma del sistema de finançament i, a més, és l'únic que exigeix donar una solució al problema del deute de les autonomies.

El candidat valencià també va afirmar que Unidas Podemos impulsarà des de l'executiu espanyol aquesta reforma, al mateix temps que la completarà amb altres qüestions, com ara la implantació d'una reforma fiscal progressiva o la reestructuració del deute de la Generalitat derivat dels problemes ocasionats per l'injust sistema de finançament i que supera ja els 46.000 milions d'euros.

I, si bé Martínez Dalmau va parlar d'un executiu estatal amb els socialistes, no es pot dir que ho fera amb bones paraules. "La Comunitat Valenciana no pot fiar-se del PSOE", va assegurar el candidat, tot recordant que "ja ho hem vist altres vegades: ho prometen en campanya però ho incompleixen al govern".

next