El Parlament Europeu aposta per acabar amb el canvi horari a partir del març del 2021

El govern espanyol ajorna fins a eixe any la decisió sobre si mantindre o no els canvis estacionals d'hora
27 març 2019 12:28h
Actualment, els estats de la Unió Europea es troben en tres zones horàries diferents, una tria que és competència estatal. / TORANGE.BIZ

ESTRASBURG / MADRID. El Parlament Europeu va donar llum verda aquest dimarts a la proposta per a acabar amb el canvi d'hora estacional. Per 410 vots a favor, 192 en contra i 51 abstencions, els eurodiputats van aprovar l'informe de l'eurodiputada sueca Marita Ulvskog, que demanava posar fi al canvi d'hora a partir del març del 2021 –com ja va suggerir el Consell– i no el 2019, la data proposada per la Comissió Europea.

Així, els estats de la Unió que decidisquen quedar-se amb l'horari d'estiu canviarien per última vegada el rellotge el març del 2021, mentre que els que trien l'horari d'hivern l'haurien de tornar a canviar l'octubre del 2021. Amb tot, el calendari està supeditat a la decisió dels estats, que han de pronunciar-se.

La proposta legislativa de la Comissió va sorgir arran de les respostes de prop de quatre milions d'europeus a una consulta ciutadana sobre abolir el canvi d'hora dos vegades a l'any. L'executiu comunitari va organitzar la consulta l'estiu passat, després que l'Eurocambra aprovara una resolució no vinculant que plantejava per primera vegada acabar amb el canvi d'hora.

Actualment, els estats de la Unió Europea es troben en tres zones horàries diferents, una tria que és competència estatal.

La comissió espanyola no ha aconseguit extraure "conclusions"

A l'estat espanyol, la comissió d’experts que va activar el govern per a debatre una possible modificació del canvi d'hora estacional (no dels fusos horaris) "s'ha donat un temps fins al 2021" per a adoptar una decisió, segons va anunciar el divendres 22 de març la ministra portaveu, Isabel Celaá.

L'executiu ajorna d'aquesta manera la decisió perquè els experts no han aconseguit assolir "conclusions" sobre el canvi d'hora que es fa des de fa 45 anys. 

"Hem vist que això no només es relaciona amb els impactes econòmics, socials i culturals, sinó també amb els països veïns, i, per tant, fins el 2021 toca 'reflexió' al respecte", va dir Celaá.

next