L'Ajuntament de València promet realitzar una auditoria del Palau de la Música amb l'escepticisme de l'oposició

El ple municipal ha aprovat una modificació de crèdits de 400.000 euros per a realitzar una auditoria integral de l'edifici
31 juliol 2019 13:49h
El PP i Ciutadans han presentat mocions per a instar l'equip de govern municipal a explicar quins seran els pròxims moviments al Palau de la Música. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. La situació del Palau de la Música ha protagonitzat gran part del debat del primer ple de l'Ajuntament de la legislatura. El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ja va anunciar aquest dimarts una nova dotació pressupostària per a l'emblemàtic i el ple municipal ho ha ratificat: el consistori ha aprovat la dotació de 400.000 euros per a realitzar les auditories arquitectòniques, acústiques i tècniques del Palau de la Música. Ramón Vilar ha asseverat que aquesta quantitat no estaria destinada a la reparació o a les despeses de les obres, sinó a una auditoria general "necessària" per al bon funcionament del Palau.

Des del passat juny, l'edifici està en el punt de mira de partits polítics i agents culturals per la incertesa sobre el seu futur. De fet, aquest dimecres tant el PP com Ciutadans han presentat unes mocions per a instar l'Ajuntament que explique quin serà a partir d'ara el full de ruta que se seguirà en l'auditori municipal. L'emblemàtic auditori valencià roman tancat des que s'enfonsara el sostre de la Sala Rodrigo l'últim cap de setmana del mes de juny. La regidora Glòria Tello, presidenta del Palau, ja va anunciar en el seu moment que l'edifici comptaria amb una reforma integral de les seues instal·lacions.

La primera de les mocions, presentada pel PP, ha qüestionat el tancament del Palau de la Música mentre duren les reparacions i que els abonats encara no tinguen informació sobre el trasllat de la programació. La regidora Julia Climent ha demanat una dotació pressupostària adient i ha instat l'Ajuntament a fer una auditoria global de l'edifici. A més, ha criticat que el consistori no està a "l'alçada" del que suposa el Palau de la Música, ja que, al seu judici, no han incorporat les mesures de prevenció idònies.

En aquest mateix sentit, la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha recalcat en la presentació de la moció del seu grup que respecte al Palau de la Música s'ha produït una falta de transparència i que la "gravetat dels fets" ha estat silenciada. Per la seua banda, el regidor de Vox José Gosálbez ha criticat que Vox encara no compta amb despatx propi i que no coneix els expedients de la situació.

Com a resposta de les mocions presentades per PP i Ciutadans, l'Ajuntament ha aprovat una alternativa on es compromet a dotar el Palau de la Música dels fons pressupostaris necessaris per a intervindre-hi. Així mateix, tal com ja va destacar Tello, també facilitarà la informació de les reubicacions dels concerts al públic interessat i, especialment, als abonats.

En la defensa de la moció, la regidora de Compromís ha destacat que el Palau se sotmetrà a "una profunda renovació". En ella, està previst que es reforme el sistema de climatització i de l'eficiència energètica. Un dels altres canvis prevists per a l'auditori inclou una substitució dels panells acústics i dels seients de les sales. "Volem col·locar l'auditori a l'alçada del segle XXI", ha destacat la regidora. Finalment, tots els grups s'han sumat a aquesta moció alternativa plantejada per l'equip de govern com a resposta a les demandes de PP i Ciutadans.

Modificació de crèdits per la situació de les platges

La modificació de crèdits aprovada al principi del ple municipal també inclou un canvi de 2.314.000 euros corresponent a diferents treballs de rehabilitació de clavegueram i col·lectors, concretament al tram d'Eivissa-Cantarranas. Finalment, es preveu una dotació d'1.260.000 euros destinada a la restauració definitiva de l'Alqueria dels Moros –nova seu del Consell de l'Horta–.

La modificació de crèdits dels col·lectors també ha despertat les crítiques de l'oposició. La portaveu del PP, Maria José Català, ha acusat el govern municipal d'una mala gestió de la xarxa de sanejament que ha repercutit en l'estat de les platges en "plena època turística". Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha criticat que la "falta de planificació" de la xarxa de sanejament".

next