El pacte valencià contra la violència masclista es reunirà al setembre per a avaluar del seu compliment

La comissió de seguiment de l'acord s'ha reunit per a analitzar les mesures que s'han portat a terme en quasi dos anys de vigència
16 juliol 2019 18:15h
La comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista s'ha reunit aquest dimarts. / GVA

VALÈNCIA. La comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista ha acordat la seua convocatòria al setembre, coincidint amb el segon aniversari d'aquest acord que va ser subscrit per representants de 63 representants d'entitats socials i cíviques, administracions públiques, institucions judicials, universitàries, cossos de seguretat, partits polítics, agents econòmics i sindicats, entre d'altres.

Així ho ha anunciat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, qui ha acompanyat en la reunió a la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, encarregada de presidir la reunió de la comissió de seguiment, on s'han avaluat les mesures que s'han anat implementant en el segon any de vigència del pacte.

La reunió de setembre servirà per a ratificar el grau de compliment de l'acord, ha explicat Ibáñez, qui ha indicat que, en el seu primer any el pacte va executar o va posar en marxa el 76% de les 293 mesures establertes en aquest, i que es divideixen en 5 eixos estratègics, que al seu torn, s'estructuren a través de 21 objectius.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que aquest òptim estat de compliment es millorarà el present any, gràcies a mesures com el nou sistema d'indemnitzacions que equiparen, i amplien, a les que es concedeixen a les víctimes del terrorisme. A partir del 2019 són els fills i filles els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros.

Aquesta quantitat la percebran cadascuna de les persones descendents amb independència que siguen menors d'edat o tinguen o no dependència econòmica de la mare, ha matisat. En el cas que no hi haja fills o filles, seran els pares o mares de la dona víctima els qui percebran a parts iguals els 75.000 euros de l'ajuda; i si aquests no visqueren, seran els germans o germanes de la dona els qui cobraran la indemnització.

A més, en el cas que la dona morta haguera refet la seua vida amb una altra parella, aquesta percebrà una indemnització de 26.460 euros, i serà sempre excloent de qualsevol altre tipus d'ajuda estatal. Per a percebre aquesta quantitat hauran de tindre un mínim de 2 anys de convivència o haver tingut descendència en comú.

En aquest àmbit d'equiparació amb les víctimes de terrorisme, el 2019 també s'aplica quan la conseqüència de l'agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros).

També es reconeix el 2019 el dret d'una mare a rebre una indemnització de 75.000 euros per violència masclista quan maten els seus fills i se'ls concediran indemnitzacions a aquelles persones que resulten incapacitades com a conseqüència d'ajudar una dona que estiga sent agredida.

Igualment, enguany s'han millorat les ajudes d'emergència per a les dones víctimes de violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas d'aquelles que s'atorguen per a cobrir necessitats bàsiques; de 2.000 a 2.940 per a allotjament; de 500 a 735 euros per a transport o desplaçament, i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció.

"La millor manera de defensar el pacte és continuar implementant totes les mesures que recull, reivindicant que tant aquest com l'estatal, són els millors instruments per a lluitar contra la violència de gènere i en defensa d'una societat feminista", ha afirmat Ibáñez, qui ha recordat que un dels grans assoliments d'aquest acord és que ha sigut participat per tota la societat civil, i que deixa fora de la confrontació partidista la violència contra les dones.

El secretari autonòmic ha defensat que actualment "hi ha un gran consens, i el que cal fer és continuar amb aquesta unitat d'acció, en favor d'una societat igualitària i justa", i qualsevol que es posicione "fora d'això o vulga traure rèdit electoral d'aquest debat s'exclourà d'una qüestió tan fonamental com és la democràcia i la legalitat actual".

next