Diari La Veu del País Valencià
Paco Ibáñez, Amores, Spanish Brass i el ‘Botifarra’, en l’edició més eclèctica de les Serenates de La Nau

VALÈNCIA. La 32a edició del festival Serenates de La Nau de la Universitat de València “és probablement la millor” que s’ha fet a l’antic claustre de la institució acadèmica. Així la va qualificar aquest dimecres, 5 de juny, el director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, durant la presentació de la programació musical per a aquest any marcat per la quantitat d’efemèrides que se celebren en el cartell del certamen de concerts nocturns per a les nits d’estiu.

La Universitat de València celebra que compleix 520 anys d’història, mentre que La Nau, l’escenari on tindrà lloc Serenates del 24 de juny al 7 de juliol, fa dues dècades. La programació “eclèctica”, va subratllar el vicerector de Cultura i Esports de la Universitat de València, Antonio Ariño, palesa l’aposta dels organitzadors del festival –la Universitat de València i la Generalitat a través de l’IVC amb el suport de la Diputació de València, l’Ajuntament i la Fundació Bancaixa i Banc Sabadell– pels conjunts i intèrprets valencians, ja que durant els 14 concerts es podrà escoltar al claustre i a la plaça del Patriarca conjunts com Amores, grup de percussió; Capella de Ministrers; el Cor de la Generalitat; Spanish Brass; l’Orquestra de València; solistes com ara Antonio Galera, Rubén Simeó i Óscar Oliver; el cantautor Paco Ibáñez; el grup Sis Veus, i Pep Gimeno ‘Botifarra’ junt amb Ahmed Touzani.

Als aniversaris de la institució acadèmica cal sumar altres efemèrides que coincideixen en el cartell del festival. Amores celebrarà el dimarts 25 de juny els 30 anys d’activitat amb un espectacle que repassarà les tres dècades de percussió a València. Capella de Ministrers proposa un concert el 26 de juny sobre la música en temps de Lucrècia Borja, tot just quan es compleix el 500 aniversari de la mort de la filla del papa Alexandre VI.

Paco Ibáñez rememorarà el 28 de juny el 50é aniversari del seu concert a l’Olympia de París. A més, el quintet de metall Spanish Brass compleix tres dècades als escenaris i ho celebrarà amb el seu darrer projecte XXX amb què repassa la seua trajectòria.

Aquest any, Serenates torna a sumar concerts emmarcats dins de la programació de la Fira de Juliol, així com espectacles que formen part del festival de música tradicional de la Mediterrània, Polirítmia, que tindran lloc a la plaça del Patriarca. Així, el festival comptarà amb la música tradicional de Sardenya del grup A tenore i l’espectacle Cant popular del Neoneli, el 3 de juliol. “Per primera vegada obrim el festival a artistes amb diversitat funcional”, va destacar Antonio Ariño sobre el concert de la Coral Allegro ONCE de València que durà l’espectacle Allegrock, el 4 de juliol, amb direcció de Christian Garcia.

També passaran per València el cantautor Eliseo Parra i Las Piojas en costura; Pep Gimeno ‘Botifarra’ junt amb Ahmed Touzani, que presentaran el seu últim disc De banda a banda del Mediterrani el dissabte 6 de juliol, i tancarà el festival el diumenge 7 Sis veus, que durà a la plaça del Patriarca les cançons del seu últim treball discogràfic, Els dies i les dones.

Serenates comptarà en aquesta edició amb dues produccions pròpies. El grup de Dansa de la Universitat de València debuta amb l’espectacle 4. Després que el centre acadèmic creara la formació fa dos anys, aquesta s’estrena davant del públic en la inauguració del festival el dia 24 de juny junt amb l’Orquestra Filharmònica de la universitat, amb direcció de Beatriz Fernández i coreografies de Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves. A més, el diumenge 30 de juny, es farà l’estrena absoluta d’African passion by JS Bach, a càrrec de l’Orfeó Universitari de València junt amb Proletaris del ritme, Luna de África i Tesa, amb direcció de Jesús Salvador ‘Chapi’ i Francesc Valldecabres.

El Cor de la Generalitat actuarà el 27 de juny amb direcció de Jordi Blanch i Francesc Perales. El pianista Antonio Galera presenta al públic el seu disc, Prélude, l’1 de juliol i, dins del marc del festival de Jazz de València, l’Orquestra de València junt amb el trompetista Rubén Simeó, el pianista Óscar Oliver i sota direcció de Beatriz Fernández seran els protagonistes de l’últim concert dins del claustre, el 2 de juliol.

Tots els concerts al claustre comencen a les 22.30 hores amb un preu de tres euros l’entrada, mentre que els espectacles que tenen lloc a la plaça del Patriarca són d’accés lliure.

Comparteix

Icona de pantalla completa