Oriola acollirà la seu d'un centre per a estudiar les inundacions provocades pel canvi climàtic

El president Ximo Puig també anuncia un observatori sobre canvi climàtic des del qual analitzar "tots els indicadors" i "tindre un quadre de comandaments" per a fer un seguiment de l'evolució del fenomen
11 desembre 2019 12:07h
Puig ha fet l'anunci dins de la jornada tècnica de Vega Renhace, el pla de regeneració del Baix Segura que la Generalitat impulsa després de les inundacions per la gota freda del setembre passat i que es desenvolupa aquest dimecres a l'Aula de Cultura d'Oriola. / MORELL / EFE

ALACANT (EP). El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que Oriola serà la seu d'un centre per a estudiar les inundacions provocades pel canvi climàtic i "visibilitzar" així "la complexa nova situació". Així mateix, ha indicat que s'habilitarà un observatori sobre canvi climàtic des del qual analitzar "tots els indicadors" i "tindre un quadre de comandaments" per a fer un seguiment de l'evolució del fenomen.

Puig ha fet l'anunci dins de la jornada tècnica de Vega Renhace, el pla de regeneració del Baix Segura que la Generalitat impulsa després de les inundacions per la gota freda del setembre passat i que es desenvolupa aquest dimecres a l'Aula de Cultura d'Oriola.

Al final de la seua intervenció i a preguntes dels mitjans, el president valencià ha incidit que la jornada serveix per a analitzar "quin és el camí més oportú" en matèria de lluita contra les inundacions i ha subratllat que eixe centre tindrà la seu a Oriola. "Ha de ser Oriola el centre per a estudiar tot el que són aquests canvis extraordinaris que s'estan produint i veure de quina manera es poden adoptar les respostes més oportunes", ha destacat Puig, qui ha subratllat que la reunió d'aquest dimecres "intenta analitzar bé les diferents mirades i tindre un diagnòstic precís".

A parer del president, "no es pot actuar sense reflexionar" i, per això, ha confiat a "encertar" el diagnòstic per a evitar repetir "els errors que es van cometre en el passat". Puig ha apostat per una nova política territorial que s'ajuste "als nous temps i als nous desafiaments", i per això s'ha programat aquesta jornada en la qual "s'aprén" d'altres experiències "portant experiència i talent" d'altres àmbits "on s'han produït inundacions d'aquestes característiques".

Sobre els terminis, Puig ha demanat ser prudents perquè no es tracta d'una "ocurrència" i ha assenyalat que s'haurà de comptar amb la incorporació de les universitats i dels "centres europeus que ja estan treballant" en aquesta matèria. "L'especificitat del que presentem no està en aquests moments plantejada a cap país europeu", ha seguit i ha ressaltat que la zona mediterrània és "on està el centre de la implementació del canvi climàtic i on hi ha més perill real". Per això considera que ha de ser ací "on s'ha de situar aquest centre d'observació i de propostes per a minimitzar l'impacte de les inundacions".

next