L'oposició assegura que la directora de Finances de l'EMT constata "descontrol i manca de personal" 

La responsable ha declarat aquest dimecres en la comissió d'investigació sobre l'estafa a l'empresa pública
27 novembre 2019 20:01h
La comissió de treball de l'EMT investiga el frau de 4 milions d'euros en les arques d'aquesta empresa pública./ DLV

VALÈNCIA (EP). La responsable de Finances de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha constatat aquest dimecres "descontrol", "desorganització", "falta de procediments" i "falta de personal" en aquesta companyia pública durant el període en què es va produir el frau de 4 milions d'euros en les seues arques. Així ho han assegurat els representants dels tres grups de l'oposició a l'Ajuntament –el PP, Ciutadans i Vox– en la comissió de treball de l'EMT que investiga aquesta estafa després de la declaració de la citada treballadora en la sessió celebrada aquesta jornada.

El conseller i edil del PP, Carlos Mundina, ha criticat a partir d'aquesta compareixença que "entre l'última setmana d'agost i fins al 20 de setembre en un departament tan important com el d'administració, on està tresoreria i on va ocórrer el frau, només hi havia dues persones". 

Mundina ha precisat que eren la treballadora acomiadada després de l'estafa i cap d'Administració i una "subordinada". "No estava la cap –de Gestió–, de baixa maternal, i la persona que acaba de declarar estava de vacances", ha apuntat. Així mateix, ha lamentat que "ningú" puga precisar les funcions de la responsable de Finances i ha subratllat que, segons el que ha dit ,"no té accés als comptes bancaris" de l'EMT, atés que eixa tasca està en mans de la seua superior, l'encarregada de Gestió.

Des de Ciutadans s'ha criticat també "la mala gestió de les vacances estivals de tota la cadena de comandament" de l'EMT. El seu conseller, l'edil Narcís Estellés, ha exposat que "d'un total de set persones, en el període estival, quan es produeix el frau, només n'estaven operatives dues: la directora d'administració, que ha sigut destituïda, i un administratiu".

El conseller de Vox, l'edil Vicente Montañez, ha destacat que la directora de Finances "ha reconegut que va haver-hi una conversa per WhatsApp amb la qual s'informa [María] Rayón [responsable de Gestió] que ha de passar pel banc a legitimar les firmes", per la qual cosa ha dit que aquesta persona "tenia constància que s'estaven realitzant pagaments amb firmes manuals" en el període en què va ocórrer el frau.

Així mateix, ha manifestat que "hui hem descobert" també, a partir de la compareixença de la directora de finances, que "pel que sembla, almenys ocasionalment, entre els empleats es canviaven les firmes, les claus d'accés". "A partir d'ací hem de començar a preguntar-nos si es canviaven o no les firmes estant de vacances", ha declarat.

Per part de Compromís, un dels socis del govern local, l'edil i consellera Lucía Beamud ha afirmat que la compareixença de la directora de Finances "ha anat bé" i ha valorat que s'estiguen "aclarint molts assumptes per a saber què ha passat en el frau i recuperar els quatre milions defraudats". Beamud ha considerat que els controls que hi ha en l'EMT "són els adequats i garantistes", al mateix temps que ha reiterat que l'estafa ha tingut lloc perquè "s'han botat absolutament tots els procediments d'una forma alarmant".

La també consellera de Compromís Pilar Soriano ha agregat que ha quedat "clara" la "falta de control" en les transferències bancàries del frau i que "no s'ha actuat amb la diligència que s'havia d'haver actuat". Pel que fa a les funcions de la directora de Finances, ha apuntat que "hi ha diferència entre comptables i assumptes de tresoreria", en mans de Gestió. "No hi havia buit. La cap d'àrea delega funcions i unes altres li les reserva", ha declarat.

Beamud ha negat també que de la declaració d'aquesta jornada es desprenga que els empleats es canviaven les claus i ha dit que no és així. "Les claus són les claus. Les té el gerent i Rayón", ha indicat; després ha subratllat que l'empleada acomiadada era "una preparadora" de documentació sense possibilitat de firmar.

next