L'Open Arms reitera la urgència de trobar un port segur per a les 121 persones rescatades

Fins al moment, la Comissió Europea nega tindre competències per a intervindre i l'estat espanyol rebutja intercedir-hi per a trobar una solució
8 agost 2019 13:45h
L'Open Arms va rescatar 121 persones fa set dies. / EFE

VALÈNCIA. L'ONG espanyola Open Arms ha demanat aquest dijous urgentment un port segur en el qual poder desembarcar les 121 persones rescatades al Mediterrani quan navegaven en situació de dificultat i que porta a bord des de fa set dies.

La cap de missió de l'Open Arms, Anabel Montes, ha dit en un vídeo que "la política no pot estar per damunt de les persones", i per això reitera la necessitat de rebre l'autorització d'atracar en un port "seguint els convenis i acords internacionals i, sobretot, fent referència a la Carta dels Drets Humans, amb especial èmfasi en el Dret a la Vida".

Montes ha afirmat que amb el pas dels dies és més complicat explicar a les persones socorregudes "per què no poden desembarcar, per què no poden ser portades a un port segur on la seua vida no córrega perill".

Així mateix, ha apuntat al fet que "amb el pas del temps les situacions d'ansietat, de nerviosisme, van augmentant", i ha subratllat que la tripulació no desitja que "arribe el punt en el qual hi haja una situació" que no puguen controlar.
L'Open Arms espera des de la setmana passada enfront de l'illa italiana de Lampedusa que se li assigne un port segur per a posar fora de perill els 121 immigrants rescatats en el mar en dues operacions diferents.

La primera operació va ser l'1 d'agost, quan va auxiliar 55 persones, i la segona, el 2 d'agost, altres 69, encara que un dia després van ser evacuades tres dones per motius de salut.

La UE nega tindre competències i l'estat espanyol rebutja intercedir-hi

La Comissió Europea va reiterar aquest dimecres que no té competències per a coordinar operacions de cerca i rescat al Mediterrani ni per a designar un port que permeta el desembarcament. 

No obstant això, l'Open Arms ha demanat al govern espanyol que sol·licite a la Comissió Europea que pose en marxa el protocol de coordinació i repartiment entre els països membres de les persones desembarcades, cosa que, per ara, ha rebutjat fer. "No hem de fer-ho", va assegurar la portaveu de l'executiu, Carmen Calvo. 

El ministre de l'Interior d'Itàlia, l'ultradretà Matteo Salvini, ha acusat l'ONG d'usar els rescats d'immigrants al Mediterrani com a "provocació política" i ha amenaçat de requisar el seu vaixell si accedeix a un port italià.

D'altra banda, la ciutat de València s'ha oferit a acollir l'embarcació i Extremadura, a col·laborar en l'acolliment dels immigrants.

Les autoritats espanyoles van prohibir a l'Open Arms reprendre la cerca activa d'embarcacions en perill, de manera que van limitar la seua activitat, i el 4 de juliol la Marina Mercant li va advertir que afrontaria multes de fins a 900.000 euros si contravenia la seua petició.

next