L'Open Arms planteja al govern espanyol desembarcar a Itàlia i traslladar els rescatats a Madrid en avió

L'ONG assegura que el vaixell no té capacitat per arribar a cap port espanyol i que la situació de tensió acumulada durant 18 dies "pot esclatar a bord en qualsevol moment"
19 agost 2019 20:00h
L'Open Arms continua amb 107 rescatats a bord. / FRANCISCO GENTICO, OPEN ARMS

BARCELONA. L'ONG Open Arms planteja ara al govern espanyol el lloguer d'un avió per poder traslladar des d'Itàlia les 107 persones rescatades al Mediterrani. El vaixell de salvament es troba a només 800 metres de Lampedusa –al sud de Sicília– sense poder desembarcar, després que Itàlia i Espanya, segons l'ONG, hagen acordat que el vaixell navegue ara cap a les Illes Balears per a desembarcar a Mallorca, un pacte que Moncloa ha desmentit.

Open Arms entén que aquesta opció és incomprensible i adverteix que la situació emocional de les persones que malviuen al buc és "extrema". L'ONG proposa desembarcar a Itàlia i des d'allà traslladar els rescatats en avió fins a Madrid. "Llogar un Boeing per a 200 persones té un cost de 240 euros per passatger", ha explicat Riccardo Gatti, cap de la missió a Itàlia en declaracions als mitjans.

Fonts de l'ONG han explicat que el vaixell no té capacitat per a arribar a cap port espanyol i assegura que la situació de tensió acumulada en els darrers 18 dies "pot esclatar a bord en qualsevol moment". Si el vaixell obre rumb cap a un altre lloc que no siga Lampedusa, adverteixen, podria suposar un motí, a més de posar en risc les persones rescatades i la tripulació.

És en aquest punt que des de l'Open Arms plantegen l'opció del trasllat aeri. "Les persones a bord han de ser desembarcades de manera ràpida i segura per a rebre l'assistència necessària i la manera més ràpida és fer-ho en avió", expliquen des de l'ONG. Si s'opta pel trasllat per la via marítima a l'estat espanyol, Open Arms demana al govern que envie un vaixell "en condicions".

next