L'Open Arms s'adreça a Sánchez: "Som ciutadans espanyols víctimes d'un segrest"

El fundador de l'ONG, Òscar Camps, denuncia que els tracten pitjor que "a un detingut" i que estan "retinguts contra la seua voluntat"
17 agost 2019 13:31h
L'informe transmés pels psicòlegs de l'ONG Emergency qualificava la situació d'"emergència humanitària" després de 16 dies amb desenes de rescatats a bord. / Friedrich Bungert/SeaWatch/dpa

BARECLONA. "Em cauria la cara de vergonya si fos un líder polític o president del govern en aquests moments." Així de contundent s'ha mostrat el fundador d'Open Arms, Òscar Camps, en un vídeo publicat a Twitter aquest dissabte en què s'adreça directament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"Perdoni que el molesti en les seves vacances, però som ciutadans espanyols víctimes d'un segrest i no pirates somalis", ha dit Camps a bord del vaixell, on hi ha 134 migrants –alguns d'ells des de fa més de dues setmanes–. "Ni tan sols a un detingut se'l pot tractar d'aquesta manera, i aquí ens té retinguts contra la nostra voluntat un govern europeu que té una resolució judicial sobre la taula que obliga evacuar totes aquestes persones per rebre assistència sanitària", ha dit Camps amb to contundent.

En el vídeo mostra la tensió "insostenible" que es viu a la coberta del vaixell, així com baralles "constants". "El que estem vivint ciutadans espanyols a bord de l'Open Arms és injustificable", conclou el director de l'ONG en una piulada en què menciona diverses agències de notícies internacionals com EFE, AP i Reuters, a més de la CNN.

Malgrat que el Ministeri de Transports italià va donar llum verda aquest divendres a l'entrada al port de l'Open Arms, el ministre de l'Interior, Mateo Salvini, manté el seu veto al desembarcament.

"El món és testimoni del malson que els hi ha tocat viure a les 134 persones que suporten l'espera a coberta. Només la manca de voluntat dels despatxos que prenen decisions els aparta d'un port segur", ha dit l'organització aquest dissabte al matí també a Twitter.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va instar aquest divendres les autoritats italianes a autoritzar un "desembarcament immediat" dels rescatats pel vaixell.

La situació a l'embarcació s'agreuja cada hora i per això l'organització va demanar aquest divendres a la vesprada l'evacuació "urgent i immediata" de tots els ocupants per la situació "crítica" de les "condicions psicofísiques" tant dels adults com dels menors. L'informe transmés pels psicòlegs de l'ONG Emergency qualificava la situació d'"emergència humanitària", després de 16 dies amb desenes de rescatats a bord.

Tensió muscular, dificultat per a dormir, fatiga, sensació de perill imminent, pensaments d'autolesió i sentit de desesperació són alguns dels símptomes concrets que presentaven els ocupants, segons l'informe.

Per la seua banda, la fiscalia d'Agrigento, a Sicília, va obrir una investigació aquest divendres per segrest de persones després de la petició formal dels advocats de l'ONG catalana. El fiscal de menors de Palerm va assignar tutors a tots els menors del vaixell.

next