L'Open Arms atraca a Borriana per a passar una revisió

El vaixell ha estat diversos dies de travessia des de Grècia, on va portar 20 tones d'ajuda humanitària per als camps de refugiats
25 maig 2019 17:59h
L'Open Arms va rebre el permís per a eixir cap a les costes gregues el 17 d'abril, però amb la condició de no desviar-se del camí i entrar a la regió de cerca i rescat del Mediterrani central. / MIQUEL CODOLAR

BARCELONA. El vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms ha tornat a l'estat espanyol després de diversos dies de travessia des de Grècia, on va portar 20 tones d'ajuda humanitària per als camps de refugiats, i ha atracat hui al port de Borriana (la Plana Baixa) per a sotmetre's a una inspecció reglamentària del seu casc.

Segons ha informat l'ONG, passaran la revisió reglamentària perquè ningú els acuse "de no complir amb totes les normatives vigents per a seguir a la mar".

El remolcador d'altura, reconvertit a vaixell de salvament, va salpar el passat 23 d'abril de Barcelona després de romandre més de 100 dies bloquejat sense permís per a participar en rescats, encara que va ser autoritzat per a transportar ajuda humanitària als camps de refugiats de Grècia.

El vaixell va arribar a Samos després d'una setmana de travessia el 30 d'abril, on va descarregar part del material, i després es va traslladar a Lesbos, on va haver d'esperar diversos dies fondejat abans de ser autoritzat a atracar, i va acabar de descarregar l'ajuda humanitària a Tessalònica.

La càrrega més important del total de 20 tones que ha portat el vaixell espanyol eren productes d'higiene i menjar per a les persones dels camps de refugiats grecs, encara que també ha transportat material escolar, ordinadors i bicicletes per a millorar la mobilitat als camps de refugiats.

L'Open Arms va rebre el permís per a eixir cap a les costes gregues el 17 d'abril, però amb la condició de no desviar-se del camí i entrar a la regió de cerca i rescat (zona SAR) del Mediterrani central. El director de l'ONG, Óscar Camps, ho va titllar d'"amenaça" perquè van ser advertits de multa si ho feien.

El cap d'operacions d'Open Arms, Gerard Casals, va advertir en declaracions a EFE que, si es trobaven amb una situació d'emergència en el camí, "ajudarem –va dir– com ho fem sempre perquè ens obliga la llei de la mar", i va insinuar que podrien plantejar-se no tornar a l'Estat i demanar bandera d'un altre país estranger, encara que finalment han decidit atracar a Borriana.

next