Ontinyent identifica les restes de tres persones afusellades el 1939

Les famílies de les víctimes identificades podran triar entre dipositar les restes amb altres familiars o en el monument memorial creat al cementeri en memòria dels afusellats
18 octubre 2019 18:22h
La consellera va visitar el cementeri d'Ontinyent. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). L'Ajuntament d'Ontinyent ha identificat les restes de tres persones de les 13 que van ser afusellades al cementeri municipal el 1939, en l'últim any de la Guerra Civil, i ha individualitzat les restes de tots els assassinats.

Els resultats del procés s'han presentat aquest divendres als familiars en un lloc "més que significatiu": l'antic saló de plens de l'Ajuntament on van ser jutjats abans del seu afusellament. Després d'aquest procés, tindrà lloc la celebració d'un homenatge el pròxim 15 de desembre, en el 80é aniversari de l'afusellament, per a dipositar les restes al cementeri, segons detalla el consistori en un comunicat.

"Hui tanquem un procés molt important; un procés que vam iniciar fa tres anys amb l'exhumació dels cossos dels nínxols 266 i 267 del cementeri; un procés amb què la ciutat recupera part de la dignitat que va perdre", ha manifestat l'alcalde, Jorge Rodríguez.

L'acte amb els familiars dels afusellats també ha comptat amb representants de la comissió per a la recuperació de la memòria democràtica i antropòlegs forenses del grup Paleolab per a donar detalls de la identificació de les restes.

Aquests tres anys han sigut "un procés llarg i complex" que ha exigit exhumacions d'unes víctimes que havien sigut desenterrades il·legalment en la dècada dels setanta, així com d'altres familiars amb els quals s'ha pogut establir relació de parentiu.

La combinació de mètodes antropològics i genètics ha permés plantejar un protocol d'investigació i individualitzar les restes; identificar tres de les víctimes, i documentar la causa de les morts violentes per arma de foc en crani i tòrax.

Ara, les famílies de les víctimes identificades podran triar entre dipositar les restes amb altres familiars o en el monument memorial creat al cementeri en memòria dels afusellats, on descansaran des del 15 de desembre les persones que no han sigut identificades.

next