Diari La Veu del País Valencià
Oltra promet 537 milions en ajudes directes a les persones dins del pressupost per al 2020

VALÈNCIA (EP). La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha promés aquest dilluns que la tercera part del pressupost del seu departament per al 2020 anirà destinat a ajudes i a prestacions directes a les persones, amb fins a 537 milions d’euros. Altres objectius són consolidar el concert social per a una relació “més sana” amb les entitats, fomentar l’acolliment familiar i llançar nous recursos en atenció a la dependència, com ara l’assistent personal, al costat de la lluita contra la violència masclista.

El pressupost d’Igualtat arribarà a 1.618 milions, un 5,7% més que el 2019. Així ho ha desgranat Oltra en la comissió de Pressuposts de les Corts.

Al costat de l’augment pressupostari, la Conselleria presenta una “nova concepció dels serveis socials” mitjançant un canvi d’estructura per a donar resposta al marc legal. Això suposa la concentració de les línies de finançament local i acció concertada i manteniment de tots els centres d’atenció social en dos programes.

En ingressos, incorpora quantitats “suficients” per a dur a terme totes les polítiques i avançar cap a una fiscalitat progressiva, de nou amb la reclamació que el govern espanyol pague el 50% del sistema d’atenció a la dependència, una de les “màximes” per a Oltra, quan actualment arriba només al 12%.

En concret, la nòmina mensual de dependència arribarà a 30 milions el 2020 i anirà acompanyada d’un foment de l’autonomia personal, amb 5,4 milions per al servei d’ajuda a domicili. La intenció és fomentar la segona part de la Llei de Dependència, “moltes vegades postergada”, i l’autonomia personal, amb nous recursos per a dependents, com ara l’assistent personal, per a la recuperació terapèutica infantil o promoció per a persones amb trastorn de l’espectre autista.

Per a diversitat funcional, preveu fins a 1,2 milions per a comprar o adaptar elements que faciliten la vida autònoma –vinculades a partir d’ara al salari mínim–, al costat d’un augment del 50% en ajudes per a eliminar barreres, 1,1 milions per a accessibilitat de majors i nous itineraris individualitzats per a persones amb trastorn mental (1,2 milions).

L’atenció de proximitat, “pedra angular”

En el conjunt d’atenció primària bàsica, els serveis socials municipals seran la “pedra angular”, amb un augment de 8,8 milions en les ajudes a entitats locals fins a 82,5 milions (+12%), 51,78 d’ells per als equips socials de base i 3,4 per a les ciutats de més de 50.000 habitants per a contractar 140 treballadors.

Dins d’aquest “compromís amb l’atenció de proximitat”, aquests 82,5 milions s’eleven fins a 179,7 si se sumen la resta de serveis prestats per ajuntaments, de manera que suposa més de l’11% del pressupost. “Són diners que combaten la despoblació, creen ocupació i cohesionen les zones d’interior”, ha resumit Oltra, tot posant com a exemple la ràtio de 2.502 persones per professional aconseguida el 2019.

Com a novetat, la Conselleria de Polítiques Inclusives té llests dos programes d’envelliment actiu i contra la soledat no desitjada i un altre específic per a majors en el món rural, amb 1,7 milions en conjunt.

Renda valenciana d’inclusió

Igualtat també manté la seua aposta amb la Renda Valenciana d’Inclusió com “un canvi radical en la lluita contra la pobresa”, després de dos anys en què els seus efectes “comencen a notar-se lentament, però de manera esperançadora”. Oltra ha destacat que el País Valencià evoluciona “molt per damunt de la mitjana” el 2019 en reducció de la desigualtat, després d’anys per damunt de la taxa de pobresa severa –segons l’informe de l’European Anti Powerty Network–, sense “caure en l’autocomplaença, perquè moltíssimes persones continuen passant-ho mal; és un fracàs col·lectiu”.

El projecte preveu 56,8 milions més per a finançar la renda, l’augment més important de tot el pressupost de la Generalitat. Es complementa amb el programa ‘T’acompanyem’, amb 11 milions per a itineraris d’inserció a vulnerables, i un milió dedicat a entitats que atenen persones en pobresa extrema, víctimes de tràfic o sense llar. Oltra ha recordat que tant les ajudes d’Inclusió com les de dependència són crèdits ampliables.

Paral·lelament, en atenció secundària o residencial, la meta és seguir amb la consolidació del concert social per a “una relació més sana i objectiva amb les entitats del tercer sector, allunyada de pràctiques clientelistes”. Del total de 240 milions, 24,5 més que el 2019, 114,3 aniran per a diversitat funcional; 80,6, a infància; 39,1, a majors, i 6, a dones.

Infància

En atenció primària específica, Igualtat vol consolidar el model d’atenció a la infància i adolescència amb el desenvolupament de la llei aprovada el Nadal del 2018. S’ampliarà així el concert social, tant ls ceantres de dia (1,3 milions més) com al telèfon d’atenció i el servei de prevenció d’abusos (500.000 euros).

Les prestacions per a famílies d’acollida arriben a una mitjana de 450 euros mensuals, amb 35 xiquets menors de 6 anys en centres d’acolliment el mes d’octubre passat i la previsió de 16,56 milions per al 2020. “Som unes de les poques comunitats on no hi ha cap menor d’edat fora del sistema de protecció”, ha celebrat Oltra.

També en joventut, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) comptarà amb 24,9 milions en finançament concertat amb municipis per a contractar 129 treballadors, al costat de polítiques d’oci educatiu com a alternativa i contra la ludopatia. Una altra línia de 3,7 milions anirà per a dos serveis iniciats el 2019: el ‘Kumpania’, per a fomentar l’escolarització secundària de xiquets gitanos, i les oficines ‘Orienta’, d’assessorament LGTBI.

En igualtat de gènere, una “bandera” del Botànic, l’objectiu és avançar cap a una “societat feminista” amb 5,6 milions per a la xarxa valenciana d’igualtat per a contractar fins a 100 agents el 2020. La dotació per a complir el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere serà de 19,9 milions a centres, serveis i ajudes directes a les víctimes, un 66% del compromés.

I en solidaritat, Oltra, després de recordar l’acollida de l’Aquarius, ha detallat que el pressupost del 2020 preveu 400.000 euros a un programa d’agermanament comunitari per a acolliment de refugiats, gestionat pel Servei Jesuïta a Migrants i Càritas.

L’oposició critica els “ingressos ficticis”

Durant el debat, l’oposició ha carregat contra el pressupost per “nàixer amb els mateixos vicis, enganyar i destinar l’augment més gran a personal mentre segueixen els impagaments” (PP), ser un projecte de “multiplicació de pans i peixos sobre la base d’ingressos ficticis” (Ciutadans) i pretendre “donar una imatge d’estabilitat del Botànic II que no existeix” (Vox).

En la seua rèplica, Oltra ha defensat el treball del conseller d’Hisenda, Vicent Soler, en l’elaboració dels pressuposts, i tant la inclusió de la partida reivindicativa de 1.325 milions per l’infrafinançament autonòmic com la reclamació que el govern espanyol pague el 50% de la dependència, cosa que “tothom sap perquè està en el marc legal” i sobre la qual el Consell sap “quines són les conseqüències”.

També ha recalcat que “tothom cobra les ajudes a mes vençut”, i ha demanat a Vox que no faça “demagògia” amb la violència masclista i al PP que “retorne tot el robat amb la Gürtel i altres trames” per a les partides de dependència.

Comparteix

Icona de pantalla completa