Oltra diu que si hi ha menyscapte econòmic per les ajudes al valencià, el Consell recuperarà els diners

La vicepresidenta assenyala que la Generalitat no té previst personar-se en la causa oberta a Barcelona en relació a unes ajudes de la Diputació d'eixa demarcació 
29 novembre 2019 14:25h
Oltra ha explicat que enguany encara no han eixit les ajudes al valencià. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). La portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que si es determinara que s'ha produït algun menyscapte econòmic a les arques de la Generalitat en les ajudes concedides pel foment del valencià, es recuperarà per la via administrativa, ja que s'exigirà la devolució de les subvencions.

Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió del ple del Consell, s'ha pronunciat en aquests termes en ser preguntada per si la Generalitat, igual que ha anunciat el PPCV, es personarà en la causa que se segueix en un jutjat de Barcelona que investiga la concessió de subvencions de la Diputació d'eixa demarcació així com d'altres entitats i fundacions. En eixa investigació figura un informe de la UDEF amb una relació d'empreses beneficiàries de fons.

La portaveu del govern valencià ha indicat que no hi ha previsió de fer-ho, tenint en compte "l'experiència de successius arxivaments de les causes judicials que han iniciat" els 'populars'. Així mateix, ha recordat que la Generalitat, a través de les Conselleries d'Educació i d'Economia, està treballat en la via administrativa de conducta a un control específic de determinades subvencions, que en uns casos han acabat amb una sol·licitud de reintegrament.

En eixe sentit, ha explicat que els controls generals en tots els departaments del Consell, com els de la Intervenció, són aleatoris, igual que els controls de qualitat de les empreses, perquè és "inviable" fer un seguiment de cadascun dels expedients de l'Administració.

No obstant això, ha assenyalat que si hi ha una denúncia, es posa en marxa un control específic. Per exemple, la Conselleria d'Educació ja ha reclamat a les empreses Canal Maestrat i Kriol Produccions, administrades per la família Adell Bover, uns 200.000 euros.

Oltra ha explicat que enguany encara no han eixit les ajudes al valencià perquè s'estan canviant les bases de l'ordre de subvencions per a la promoció del valencià, encara que no ha pogut concretar en què es modificaran.

Sobre aquest tema, ha explicat que efectuar una modificació "tenint la Generalitat com la tenim és un embaràs" i "es pot tardar nou mesos". Per això, ha justificat que "es canvien tan poc" les ordres d'ajuda perquè "es retarda la convocatòria i estan tots esperant".

next