Els olivaters reclamen a Madrid mecanismes per a pal·liar la "crisi tremenda" del sector

El ministre Planas advoca per impulsar l'autoregulació per a evitar la fluctuació de preus, mesura que la Unió de Llauradors no considera encertada
10 octubre 2019 19:39h
Més de 10.000 olivaters de tot l'Estat s'han manifestat a Madrid. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA/MADRID (EP-Redacció). El sector de l'oliva, representat per Asaja, COAG, UPA i Cooperatives Agroalimentàries, s'ha manifestat aquest dijous a Madrid per a denunciar la "crisi tremenda" que travessen més 250.000 famílies de productors per les pèrdues que suporten davant els baixos preus de l'oli d'oliva en origen i davant la proposta del president dels Estats Units, Donald Trump, d'imposar aranzels del 25% als productes agrícoles, entre ells l'oli d'oliva.

Així, més de 10.000 olivaters procedents del País Valencià, Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó, Múrcia, La Rioja i Catalunya, han recorregut els carrers de Madrid, amb destinació a les portes del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, sota el lema 'Preus justos per a un olivar viu' per a reclamar un paquet de mesures que reactiven els baixos preus en origen i garantisquen un futur "digne" per a les explotacions d'olivar tradicional.

Els manifestants han portat pancartes amb consignes com "250.000 famílies molt afectades", al mateix temps que mostraven branques d'olives per a denunciar el mal estat del sector. També han destacat que aquesta manifestació l'han realitzada perquè els polítics actuen i vegen l'estat "ruïnós" en el qual es troba el camp.

Tot i que l'estat espanyol és el principal productor d'oli d'oliva a tot el món, compta amb els preus en origen més baixos de la Unió Europea, que arriben a situar-se fins i tot per davall dels costos de producció –el cost mitjà ponderat de producció d'oli d'oliva a Espanya, segons el Consell Oleícola Internacional, es va establir ja el 2015 en 2,75 euros per quilo d'oli de mitjana–.

Per part seua, el ministre en funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha dit que comprén la "preocupació" del sector de l'oliva i que comparteix "la inquietud per l'evolució anòmala dels preus en aquesta campanya".

"Hem estat treballant amb les cooperatives agroalimentàries d'Espanya perquè es puga produir una autoregulació, autoritzada per la Unió Europea, per a evitar eixe efecte tobogan de pujada i baixada dels preus en funció de l'evolució quantitativa de les campanyes", assenyalat.

Per part seua La Unió de Llauradors no creu que la solució als mals del sector de l'oli siga una "autoregulació", una retirada obligatòria d'oli del mercat sense ajudes públiques, perquè ningú ha explicat als productors en què consisteix, a qui afectaria, ni el seu impacte previsible sobre el mercat i els ingressos. L'organització considera, a més, que aquesta autoregulació facilita al govern espanyol una excusa per a no assumir les mesures de la seua competència que cal adoptar.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next