L'oficina d'assistència a víctimes de violència de gènere entra en funcionament dilluns a la Ciutat de la Justícia

Aquest espai segur està format per policies, psicòlegs i treballadors socials especialitzats
11 abril 2019 18:20h
Es preveu que aquest espai compte amb 15 agents de Policia. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. La nova oficina de denúncies i assistència a les víctimes de violència de gènere entrarà en funcionament el pròxim dilluns, 15 d'abril, en un espai de la Ciutat de la Justícia de València que pretén que les dones que acudisquen a aquestes instal·lacions se senten "amb més suport, més còmodes i millor ateses" i que "es garantisquen els seus drets".

Es tracta d'una "experiència pilot" que posa en marxa la Generalitat, en col·laboració amb el Ministeri d'Interior, amb l'objectiu que "en el moment en què una dona faça el pas de presentar la denúncia tinga a la seua disposició tots els serveis i els recursos necessaris per a la seua recuperació integral, el seu suport psicològic i determinar quins són els recursos socials que necessita", segons ha explicat aquest dijous a preguntes dels mitjans en una trobada informativa la consellera de Justícia, Gabriela Bravo.

La titular d'aquest departament ha indicat que en aquestes noves dependències s'abordarà a partir d'ara "una valoració integral del risc" que pateixen les denunciants a través del sistema VioGén, mitjançant el qual "la dona respon a un qüestionari i sobre la base del resultat de totes les preguntes que se li fan es determina si el risc és mitjà, baix o alt".

La consellera ha indicat que, amb això, pretenen "aconseguir que en eixe moment tan important que una dona fa el pas tinguem tota la informació necessària per a afinar en la determinació del risc". A més, Bravo ha exposat que és eixa informació la que posteriorment es presenta al jutjat i és el jutge qui ha de valorar llavors quina mesura cautelar pren.

"Espai segur"

Així mateix, ha indicat que la dona que presente la denúncia en aquesta oficina "tindrà el suport psicològic i prestacional necessari, tindrà al seu lletrat perquè tenen dret a assistència lletrada gratuïta i, el més important, entrarà en un espai segur, on es respectaran els seus drets, on hi haurà un espai propi per a garantir els drets dels menors, que podran acompanyar-les". "És un espai agradable, on tot el personal que estarà, tant Policia com psicòlegs i treballadors socials, són personal especialitzat en violència de gènere", ha fet notar Bravo.

Es preveu que aquest espai compte amb 15 agents de Policia. De moment, l'oficina comptarà amb nou agents, a més de Policia adscrita, i "estaran permanentment allí" tots els dies, en torns, des de les 09.00 a les 21.00 hores. En cadascun d'aquests torns prestaran aquest servei tres o quatre policies, un psicòleg i un treballador social, que "estaran en coordinació amb el jutjat de guàrdia per si cal adoptar algun tipus de mesura que necessite decisió judicial o actuació del ministeri fiscal, i amb l'institut de medicina legal".

L'oficina també compta amb un espai propi perquè el metge forense "puga atendre o fer algun tipus de valoració sense necessitat de traslladar la víctima a cap lloc", ha explicat Bravo.

next