Les obres de reparació del Palau de la Música de València no començaran fins al 2021

La intervenció preveu la reforma de les sales Iturbi i Rodrigo, així com l'adaptació de l'edifici perquè siga més eficient energèticament
18 desembre 2019 12:31h
L'objectiu de l'Ajuntament de València és reobrir les zones que han sigut tancades "en el menor temps possible". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EP). Les obres de reforma del Palau de la Música de València, que preveuen reparar els desperfectes detectats en les dues sales principals, Iturbi i Rodrigo, no començaran fins al primer trimestre del 2021. Les obres actuaran per a atendre totes les necessitats de l'edifici després d'haver complit 32 anys. Serà també durant els primers mesos del 2021 quan es publique la licitació i adjudicació d'aquests treballs.

L'objectiu de l'Ajuntament de València, de qui depén aquest auditori, és reobrir les zones que han sigut tancades "en el menor temps possible" després d'haver escomés la seua "renovació" per a convertir-lo en "un edifici més modern i eficient energèticament". A més, pretén que tota la intervenció estiga encaminada a "preservar i recuperar, en la mesura que siga possible, la idea del projecte original" del Palau de la Música "redactat el 1984 per l'arquitecte José María García de Paredes".

Així ho han indicat aquest dimecres la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals i presidenta del recinte, Glòria Tello, i l'edil de Serveis Centrals Tècnics i Contractació, Luisa Notario. La Junta de Govern Local del consistori aprovarà divendres que ve la redacció d'aquest projecte, que compta amb un pressupost pròxim als 400.000 euros.

La intervenció prevista inclou la reforma de les sales Iturbi i Rodrigo; la renovació de diferents instal·lacions per a disminuir el consum energètic i adequar-se a la normativa vigent; la reparació de la pedra que recobreix la façana de l'edifici, i l'eliminació de les filtracions d'aigua detectades en l'immoble. A més, està programat substituir reflectors acústics i les butaques en les dues sales principals i actuar sobre la cúpula de l'edifici.

L'obra anunciada per a eliminar el trencadís de la façana, "un element impropi", no es preveu en aquest projecte, atés que es tracta d'una intervenció "totalment independent" que s'escometrà d'altra banda, ha precisat Notario, que ha assenyalat que la retirada d'aquests taulells està previst que es duga a terme en breu.

Les responsables municipals no han donat dades sobre la data en la qual podrà estar conclosa la reforma ni sobre el cost que tindrà i han assegurat que podran oferir informació sobre aquest tema "una vegada estiga redactat el projecte" de l'obra. "Hui no es pot tindre una estimació. No ho sabem, tant el cost de l'obra com el termini d'execució es tindran una vegada estiga redactat el projecte", ha dit la responsable de Serveis Centrals Tècnics.

Luisa Notario ha agregat que "la idea és que s'execute per fases" tota la reforma i que "l'objectiu principal és obrir les sales al més prompte possible". Ha explicat que després de l'acord de la Junta de Govern Local per a la contractació de la redacció del projecte d'obra i la seua publicació en la Plataforma de Contractació del Sector Públic i en el Diari Oficial de la Unió Europea, les empreses disposaran de 40 dies per a presentar ofertes.

Així mateix, l'edil ha comentat que, segons les estimacions dels tècnics del Servei de Contractació, el projecte podria estar adjudicat i formalitzat a la fi de març i ha exposat que després hi haurà tres mesos per a la seua redacció. Respecte a l'execució de l'obra ha afegit que s'ha de tindre en compte que per la seua dimensió econòmica implica un contracte "subjecte a legislació harmonitzada sotmesa a la normativa europea" que suposa "uns terminis més llargs".

D'aquesta manera, Notario ha afirmat que es preveu que la licitació es publique a meitat de setembre del 2020 i l'adjudicació, en el primer trimestre del 2021, moment en el qual s'iniciarà l'execució de l'obra. La regidora ha precisat que en aquests càlculs no s'han tingut en compte qüestions alienes al procés que puguen donar-se i interferir en ell com a recursos o esmenes a documents.

Glòria Tello ha valorat la "major eficiència energètica" que s'aconseguirà al Palau de la Música amb la reforma i ha destacat la seua necessitat, atés que, "segons l'últim estudi de l'Ajuntament", aquest edifici "és el segon municipal amb major consum energètic". Per això, ha ressaltat la decisió de realitzar "una intervenció més global que millore aquesta eficiència".

Tello i Notario han subratllat també "la rapidesa amb la qual s'ha actuat" i la "coordinació" i "col·laboració absoluta" entre els tècnics de l'auditori i els de l'Ajuntament per a impulsar un "projecte molt estudiat i pensat" que preveja un "minuciós estudi de totes les necessitats del Palau de la Música" després d'haver "complit 32 anys".

next