L'obligació de precontractar un servei d'Uber o Cabify 15 minuts abans no s'aplicarà fins a d'ací dos mesos

El decret llei que regula els VTC entrarà en vigor aquest dimarts i prohibirà que els vehicles capten clients pel carrer o que siguen usats només per una persona
1 abril 2019 10:43h
L'objectiu del decret és "garantir espais de convivència entre les VTC i el sector del taxi". Imatge d'arxiu.

VALÈNCIA. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dilluns el decret llei que regula la prestació del servei de transport públic de viatgers mitjançant vehicles amb conductor (VTC), que entrarà en vigor aquest dimarts excepte en l'apartat que estableix l'obligació de contractar-lo amb una antelació d'almenys 15 minuts, per al qual per motius tècnics s'estableix una moratòria de dos mesos.

L'objectiu del decret, que va ser aprovat el divendres pel Consell i està pendent de la seua convalidació en la diputació permanent de les Corts, és "garantir espais de convivència entre les VTC i el sector del taxi" i "evitar situacions de conflicte que generen perjudici principalment a l'usuari".

El text estableix que la prestació del servei de VTC únicament podrà realitzar-se per les persones, físiques o jurídiques, que siguen titulars de l'autorització administrativa que les habilite expedida per la Conselleria, que estarà referida a cadascun dels vehicles, que hauran de portar un distintiu d'identificació.

Els serveis hauran de contractar-se, almenys, amb una antelació de 15 minuts previs a la seua efectiva prestació i haurà de quedar constància dels mateixos en un registre de comunicacions. S'exceptuen d'aquesta previsió els serveis que s'hagen de realitzar de forma immediata com a conseqüència d'urgències, emergències i assistència en carretera.

Ni geolocalització ni aparcament en la via pública

Els vehicles adscrits a les autoritzacions no podran, en cap cas, circular per les vies públiques a la recerca de clientela ni propiciar la captació de persones viatgeres que no hagueren contractat prèviament el servei. Es considera captació de clientela la geolocalització i, per tant, no es permet la seua utilització.

Tampoc es permet l'estacionament en les vies públiques, sinó que hauran de fer-ho en garatges o aparcaments no situats en elles, igual que l'estacionament en llocs de concentració i generació de demanda de serveis de transport com ara ports, aeroports, estacions de ferrocarril i d'autobusos, centres comercials i d'oci, instal·lacions esportives, hotels, parades de taxis, hospitals o qualsevol altre establiment similar que puga propiciar la captació de clientela.

Tots els serveis de transport que transiten íntegrament per territori valencià o que tinguen ací el seu inici o fi hauran de comunicar-se prèviament al registre de comunicacions que estableix el decret estatal i la contractació haurà de realitzar-se sempre per la capacitat total del vehicle sense que, en cap cas, puga realitzar-se una contractació individual o per places.

Cada vegada que se substituïsca un dels vehicles VTC es farà per un altre que utilitze com a font d'energia l'electricitat, l'hidrogen, els biocarburants, els combustibles sintètics i parafínics, el gas natural i el gas liquat del petroli. També podrà substituir-se per un híbrid.

next