Diari La Veu del País Valencià
La nova ordenança de sorolls d’Alacant preveu un límit de 90 decibels i 7 minuts de durada per a les ‘mascletaes’

ALACANT. La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alacant ha aprovat aquest dimarts el projecte de la nova ordenança del soroll amb novetats com un augment de les sancions per a les infraccions greus, que passen de 600 euros a un màxim de 12.000 euros, i el requisit que les terrasses disposen d’un estudi acústic. També inclou un procediment per a atendre denúncies per contaminació acústica i un procediment sancionador.

La normativa ha sigut revisada “després de 27 anys” per l’Oficina del Pla General i es presenta després del procés de consulta prèvia, participació ciutadana i incorporació d’informes municipals. Aquesta ordenança passarà per la taula del soroll a final de mes, amb la previsió que siga aprovada en el ple municipal de març i que passe després per un període d’al·legacions.

L’objectiu és “ajudar la millor convivència a la ciutat i aconseguir l’equilibri, amb ple respecte del dret de tots, tant del descans d’uns, com de l’oci d’uns altres”, ha desgranat en roda de premsa la portaveu de l’equip de govern, M. Carmen de España, segons informa el consistori en un comunicat.

Un procediment per a atendre les denúncies i un règim sancionador

La nova ordenança té especialment en compte la recent modificació del Pla Especial del Centre Tradicional i el Pla Especial del Nucli Antic, amb la meta d’aportar “una solució definitiva als problemes de soroll i convivència que existeixen a la ciutat, en el centre especialment, però també en tots els barris”.

Per això, el projecte recull mesures per a combatre la contaminació acústica tant d’activitats veïnals a l’interior dels habitatges com en la via pública, en espais oberts o per problemes derivats per exemple d’instal·lacions inadequades en edificacions, incorporació d’aires condicionats en habitatges o ventilació forçada amb sorolls i amb vibracions. Comptarà com a novetat amb un procediment per a atendre aquest tipus de denúncies i un règim sancionador.

També inclou mesures per a combatre sorolls i vibracions per activitats de càrrega i descàrrega o produïts per treballs de neteja i manteniment en la via pública i recollida de residus urbans.

Regulació del ‘tardeo’

Entre els canvis proposats hi ha un total de 27 propostes veïnals que s’han admés quasi íntegrament, amb novetats com l’ampliació de les infraccions en ‘lleus’, ‘greus’ i ‘molt greus’. El projecte descriu cada tipus d’infraccions i l’import de les sancions; en concret, les greus passen de 600 a 12.000 euros, multiplicant-se per huit respecte a l’anterior ordenança, i les lleus han passat a 600.

En relació a les festes, el nou projecte inclou un límit de 90 decibels i un temps màxim de set minuts per a les mascletaes.

Per al ‘tardeo’, l’article 34 incorpora el requisit d’un estudi acústic per a les terrasses, que ha de reflectir tant l’interior com l’exterior. D’aquesta forma, si algun local té permés tindre alguna televisió sense so de cara a l’exterior, haurà de presentar l’estudi pertinent d’acord amb el soroll que tinga previst generar.

Respecte a la forma en què es procedirà a la regulació d’aquests estudis acústics, els nous locals els hauran d’incorporar. Pel que fa als antics –tenint en compte que les llicències es renoven cada any–, ho faran progressivament per a obtindre les llicències.

Les xarangues, amb autorització prèvia

En la mateixa línia, qualsevol activitat en l’exterior de la via pública que comporte una alteració del soroll, com els comiats de solter que incloguen una xaranga, serà sancionada si no ha demanat la corresponent autorització.

Un altre dels canvis, a petició del veïnat i de la Policia Local, preveu una baixada de 30 a 25 decibels per al so que arriba de l’exterior fins als dormitoris dels habitatges. També s’han regulat les actuacions en via pública i espais oberts o els límits que amb caràcter general regiran en les celebracions de les festes.

“En els casos en els quals per la seua naturalesa no sembla lògic establir un límit al soroll produït, com és el cas dels espectacles pirotècnics, s’ha fixat un límit temporal per a aquests”, ha explicat la portaveu municipal.

No es preveuen ZAS

El projecte no preveu el tràmit de la declaració de Zones Acústicament Saturades (ZAS) a Alacant, a causa de les “limitacions competencials de l’Ajuntament” i que la seua regulació està inclosa en la legislació autonòmica.

En el tràmit de consultes prèvies es van presentar quatre propostes mitjançant el registre de l’Ajuntament i altres 23 per correu. La majoria plantejava propostes per sorolls de festes de veïns, animals domèstics o càrrega i descàrrega en centres comercials en horari nocturn, mentre que les associacions veïnals plantejaven la problemàtica de la convivència en el centre i problemes de soroll derivats de l’oci.

D’altra banda, el projecte desenvolupa la participació veïnal en matèria de soroll amb la composició i funcions de la taula del soroll i la previsió de constituir l’oficina del soroll com a punt de contacte entre els ciutadans i l’Ajuntament.

Comparteix

Icona de pantalla completa