Diari La Veu del País Valencià
El Parlament de Catalunya reclama un referèndum sobre la monarquia
ACN / Barcelona

L’aritmètica parlamentària té les regles ben clares, i marca que una moció queda aprovada si suma més vots a favor que en contra. I segueix sent així encara que la majoria del Parlament s’abstinga. És el que ha passat aquest dijous al matí a la cambra catalana en votar-se una moció d’ICV-EUiA que ha defensat el seu líder, Joan Herrera, sobre un procés consultiu sobre la forma d’Estat.

Les posicions abstencionistes de CiU, PSC i C’s en la majoria dels punts han fet que la moció haja tirat endavant tot i haver sumat només els vots favorables d’ICV-EUiA, ERC i CUP. 



El text aprovat comença “lamentant el caràcter d’urgència amb què s’ha aprovat la Llei Orgànica que regula l’abdicació del cap d’Estat”, i reclama “un referèndum consultiu entorn a monarquia o república”. Aquests punts han rebut 33 vots favorables d’ICV-EUiA, ERC i la CUP, els 18 en contra del PPC i les 75 abstencions de CiU, PSC i C’s, i queden així aprovats. 



D’altra banda, la moció també declara que, “com a conseqüència de l’abdicació del rei Juan Carlos I s’hauria d’haver convocat un referèndum sobre la possibilitat de la restitució de la república o la continuïtat de la monarquia, ja que les circumstàncies polítiques que van produir-se en el moment de la promulgació de la Constitució Espanyola del 1978 estaven totalment condicionades per la necessitat de superar la dictadura franquista”.

El text constata, de la mateixa manera, que “el pacte constitucional en què es fonamenta la successió s’ha trencat des del punt de vista territorial, social i democràtic, negant-li legitimitat al relleu del cap d’Estat, sense que hi haja hagut l’aval de la ciutadania”. Aquests dos punts han rebut els mateixos 33 suports, i han sumat 26 vots negatius de PPC i C’s, i queden també aprovats malgrat les 67 abstencions de CiU i PSC. 



Finalment, els dos punts que més vots a favor han aconseguit -sumant els 82 d’ICV-EUiA, ERC, CiU i la CUP- han estat els que “lamenten l’actitud poc democràtica que no permet la consulta ni a Catalunya ni a l’Estat”, i que constata que “el futur democràtic social i legal de convivència s’ha de fundar en l’exercici del dret a decidir.

Comparteix

Icona de pantalla completa