Diari La Veu del País Valencià
Satisfacció en les societats musicals pel retorn de les competències a Cultura
RedactaVeu València

La Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV) ha expressat la seua “satisfacció” pel lògic retorn les competències de les societats musicals a la conselleria d’Educació, Cultura i Esport, fins al moment en mans de la Conselleria de Governació, després del cessament de Serafí Castellano, exconseller de Governació i Justícia, segons publica aquest divendres el DOCV.

En aquest sentit, la FSMCV ha valorat “la sensibilitat del Consell davant aquesta reivindicació del col•lectiu” i “el paper crucial de l’exconseller de Governació en l’acord que va deixar enrere unes brutals retallades del 55% al 2010”, si bé recorda que la Federació va sol•licitar un finançament de 15,7 milions en les Corts Valencianes que van recolzar el PSPV, Compromís i EUPV al 2009.

Fabra aprofita així la crisi del Consell per adjudicar a Maria José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport, les competències de les societats musicals i les seues escoles de música. Maria José Català ha afirmat hui en la roda de premsa del Consell, que ja hi havia una “col•laboració intensa” amb la FSMCV i fruit d’aquest treball en el vessant educatiu “s’ha considerat oportú” el trasllat a la conselleria que té atribuïdes aquestes competències.

Josep F. Almeria, president de la FSMCV, ha manifestat “el suport del col•lectiu a la política cultural al Palau de les Arts perquè la presència de les societats musicals és un projecte d’excel•lència”

Castellano, davant la sol•licitud de canvi de competències va advocar el passat mes de maig per una “perfecta coordinació de les activitats musicals que en matèria musical es desenvolupen en els diferents departaments de la Generalitat” el que suposava una tercera via, que ja havia expressat anteriorment en les Corts, per a donar una eixida eficaç als projectes del col•lectiu.

Major sensibilitat a les aportacions de la FSMCV

Segons un comunicat de la FSMCV, la conselleria ve mostrant-se sensible a les aportacions i consideracions d’aquesta Federació, la qual cosa “ha motivat que es desenvolupen diverses iniciatives entorn de la presència de la música en el sistema educatiu valencià pels seus beneficis pedagògics i eficàcia contra el fracàs escolar”.

Recentment, Educació anunciava que “hi haurà una major presència de la Música dins de l’Educació Artística” i que “l’assignatura mantindrà el mateix pes que fins ara però, a més, es realitzarà una discriminació positiva, amb el que s’incrementa el pes d’aquesta part de l’assignatura”.

Així mateix, l’assignatura Cultura Valenciana inclourà en el seu temari a les societats musicals i les manifestacions musicals més significatives del patrimoni valencià que són “un dels punts forts de la nostra societat i de la nostra cultura” i que “compta amb grans músics, reconeguts a nivell internacional” segons va manifestar Català.

La FSMCV també va iniciar amb la conselleria i el Ministeri d’Educació un ambiciós projecte en el qual els objectius segons Català, són “fomentar l’èxit acadèmic, reduir l’abandó i el fracàs escolar” a través de la música i “coordinar les escoles de música amb els centres d’educació primària”.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, ha aprofitat per a manifestar “el suport del col•lectiu a la política cultural al Palau de les Arts perquè la presència de les societats musicals és un projecte d’excel•lència. Milers de directors, compositors i músics actuen en orquestres i formacions de gran qualitat” del País Valencià “i de tot el món”.

Així mateix, ha afirmat que “de vegades sembla que grans directors i músics valencians que són requerits per orquestres nacionals, filharmòniques alemanyes o americanes no són bons per a nosaltres”.

La Federació ha sol•licitat una reunió amb Català per abordar els canvis competencials, els projectes a desenvolupar i el finançament i impagaments que afecten a les societats musicals.

La FSMCV és una associació amb 45 anys d’existència que agrupa 543 societats musicals i les seues escoles de música (el 50% de l’Estat espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Les societats musicals, presents en el 90% dels municipis d’Alacant, Castelló i València de més de 200 habitants, conformen un projecte social i educatiu únic en el món, són el principal agent cultural del País Valencià i han estat declarades Bé de Rellevància Local (BRL) pel Consell.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa