Compromís denuncia que el reglament sobre estadística vulnera la normativa europea

Per a Mireia Mollà, el nou reglament aprovat pel Consell ‘permetrà que el senyor Fabra i el seu govern manipulen i cuinen com vulguen informes estadístics oficials i enquestes’
15 juny 2014 01:00h
RedactaVeu / València

El grup parlamentari Compromís denuncia que el nou reglament sobre estadística del País Valencià “vulnera la normativa europea i confirma que el Consell manté la seua política d’opacitat i manipulació”.

El nou reglament s’ha publicat al DOCV aquesta setmana coincidint amb la presentació del, segons Compromís, “suposat” portal de transparència de la Generalitat.

Per a la diputada de Compromís Mireia Mollà es tracta “d’un exemple més del cinisme del govern del PP que ens vol fer caure en una trampa i en realitat està teixint tota una xarxa per evitar que la informació i la veritat arriben a la ciutadania”.

Mollà explica que “després d’eliminar l’any passat un organisme autònom com era l’Institut Valencià d’Estadística, amb el pretext de l’estalvi, ara aquest nou reglament preveu la creació d’una comissió interdepartamental, un consell valencià de l’estadística així com grups estadístics en cada conselleria i en Presidència, “per tant, serien instruments controlats tots ells per càrrecs polítics”.

També el reglament manté el Pla Estadístic Valencià encara que està supeditat a l’aprovació per part de la comissió interdepartamental.
 

Aquesta articulació, tal i com denuncia la parlamentària, “vulnera els criteris de la Unió Europea” que estableixen que per tal d’augmentar la confiança d’aquestos estudis, les autoritats estadístiques nacionals de cada Estat membre, a l’igual que l’autoritat estadística comunitària, “han de gaudir d’independència professional així com garantir la seua imparcialitat, objectivitat i l’alta qualitat en l’elaboració d’aquestes dades”.

En aquest cas, segons Compromís, el govern del PP “incompleix aquestos principis estadístics ja que en cap moment fa referència a la independència dels treballadors públics que han de participar en l’elaboració i tractament d’aquestes estadístiques”.

Per a Mireia Mollà, el nou reglament permetrà que el senyor Fabra i el seu govern “manipulen i cuinen com vulguen informes estadístics oficials i enquestes”.
 
Per a evitar que s’instrumentalitze amb interessos partidistes, Compromís proposa la creació d’un organisme independent nomenat per les Corts que siga garantia de fiabilitat i transparència. Aquest organisme, explica la parlamentària, s’encarregaria de col•laborar amb la resta d’òrgans i institucions de la Generalitat, el CES, el CJC i també amb els grups parlamentaris.Descargas

next