Diari La Veu del País Valencià
Un bomber d’Ontinyent inventa una eina per a agilitar l’excarceració de ferits
Europa Press / València

El sistema, que rep el nom de SEC, Sistema d’Estabilització Constant, consisteix en quatre punts de suport, un per a col·locar al costat de cadascuna de les rodes i que, de manera autònoma, estabilitzen el vehicle encara que vaja reduint el seu pes.

Segons ha explicat el seu inventor, Raimon Bordería, actualment els bombers utilitzen uns tascons de fusta per a estabilitzar el vehicle i procedir a l’excarceració de les víctimes. Però, conforme eliminen material del cotxe, extrauen portes o altres parts, cal tornar a estabilitzar l’estructura.

“Segons el nostre protocol podem estabilitzar-lo fins a tres vegades però cada vegada que ho fem paralitzem l’operació de rescat i a més tot el moviment que fem es trasllada a la víctima”. Segons Bordería “en una empresa, el temps que perds en una operació es tradueix en pèrdua de diners, en el nostre treball la pèrdua de temps, es tradueix en pèrdua de vides”.

Aquesta eina ha sigut testada en els laboratoris d’AIMME, on s’han realitzat proves estàtiques, d’una banda de compressió per a comprovar l’estabilitat estructural de l’instrument, i per una altra de flexió, per a comprovar la seua posició més desfavorable de treball.

Així, segons els informes elaborats per l’Institut Tecnològic Metallmecànic, cadascun dels quatre dispositius que es col·loca en les rodes pot suportar més de 700 quilos de pes.

Ús en competició oficial

En aquest sentit, ha afirmat que gràcies a aquests informes i la conformitat europea a través de la Marca CE, el Sistema d’Estabilització Constant (SEC) s’utilitzarà per primera vegada en una competició oficial aquesta mateixa setmana.

Els dos equips d’excarceració, que representaran al Consorci Provincial de Bombers de València en la X Trobada Nacional de Rescat en Accidents de trànsit que se celebrarà a Bilbao, competiran amb la nova eina, així com els efectius de l’equip d’Almansa i de l’equip del Consorci d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa