Diari La Veu del País Valencià
Onil amb el valencià a la Trobada d’Escoles de l’Alcoià-Comtat

RedactaVeu / Onil.

Escoles i instituts d’Alcoi, Alfafara, Gaianes, Agres, l’Alqueria d’Asnar, Benimarfull, Planes, Banyeres de Mariola, Beneixama, Beniarrés, Biar, La Canyada, Camp de Mirra, Castalla, Cocentaina, Muro, Ibi, Onil i L’Orxa s’han acostat fins a Onil per a celebrar de forma multitudinària la XXVIIa Trobada d’Escoles en valencià de l’Alcoià i el Comtat, organitzada per la Coordinadora Alcoià-Comtat, Centres Educatius i AMPAs d’Onil, Escola Valenciana i l’Ajuntament d’Onil.

Amb una calor sufocant s’ha desenvolupat aquesta festa per la llengua, una de les més reivindicatives dels últims anys després de les retallades de línies en valencià i també de l’escola pública.

L’avinguda de la Constitució i la plaça d’Espanya han sigut el punt de trobada de milers de persones que han dit un “sí rotund al valencià”. Un passacarrer matinal a càrrec de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Rudimentària i Pandoga d’Onil ha donat el tret d’eixida a aquest esdeveniment, seguit de l’actuació de grup folclòric d’Onil i una fireta infantil.

A la vesprada, passacarrers, els tallers, exhibició de pilota, un correfoc i el concert d’El Diluvi, Tropoll i Kontaminació Akústica han sigut els actes més importants que s’han celebrat.

El president de la Coordinadora Alcoià-Comtat pel valencià ha destacat que “tenint en compte que aquesta trobada comença de matí i acaba vora les dos de la matinada, es pot dir que dura dos dies. Hui hi ha un gran ambient i moltíssima gent que a banda de gaudir de la festa reivindica el valencià i l’ensenyament públic, encara que també participen centres concertats”.

La regidora d’Educació, Prados Vicent, ha mostrat la seua “satisfacció perquè la Trobada ha sigut un èxit rotund, estem encantats d’aquest esdeveniment, malgrat el calor. Ha sigut un any molt dur de treball per a organitzar la trobada, encara que hem tingut l’ajuda de les escoles, associacions i per això ha valgut la pena organitzar aquesta festa. He de destacar que els quatres centres d’Onil tenen línia en valencià”.

José Ramón Francés, alcalde d’Onil, ha assenyalat que està gaudint “d’aquest dia amb tanta gent. La veritat que és un orgull per al nostre poble la Trobada, encara que en 2001 ja la férem, però hui ha sigut un gran èxit de participació. És un orgull per a nosaltres promoure la nostra llengua; és un símbol que uneix el nostre poble”.

A Onil també s’apropà el regidor de Cultura d’Alcoi, Paco Agulló, qui va manifestar que el format de les trobades “és un punt d’agermanament i de lluita a favor de la nostra llengua. Sinó estigueren les trobades caldria inventar-les pel que suposen d’esforç i treball per la nostra cultura”.

“Jo sóc pare que ha portat el seu fill a l’escola en línia en valencià i estic molt orgullós, cal lluitar per l’escola pública i en valencià”, assenyalà Agulló.

Destacar que al centre cultural d’Onil es podia gaudir de tres pantalles simultànies on apareixien tots els centres realitzant les seues activitats en un muntatge interactiu.

>

En el context de la Trobada de l’Alcoià i el Comtat, el president d’Escola Valenciana ha fet públic que el Consell Valencià de Cultura ha demanat una compareixença de Vicent Moreno, perquè expose el dilluns 9 de juny al matí la situació de la supressió de multitud d’unitats en valencià per al curs que ve per part de la Conselleria d’Educació i les conseqüències que això comporta. Així mateix, també s’ha demanat que, el mateix matí, el secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, explique les decisions de l’Administració educativa sobre l’arranjament escolar per al curs que ve. Amb la informació que s’aporte per les dues parts, el Consell Valencià de Cultura elaborarà un informe sobre la situació del valencià a l’escola.

L’entitat cívica continua informant les famílies i els centres sobre els programa educatiu òptim, el que té com a llengua vehicular el valencià, el programa plurilingüe en el sistema educatiu valencià. A més, cada setmana hi ha pares i mares de centres afectats per retallades d’unitats en valencià que recorren a l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana: “La societat està aconseguint algunes victòries a les escoles públiques, un d’aquests casos és el CEIP Alfonso Iniesta de Banyeres de Mariola, on han aconseguit mantindré dues unitats en valencià, malgrat les pressions de la Conselleria d’Educació”, ha explicat Vicent Moreno.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa