Diari La Veu del País Valencià
Compromís pregunta per l’ús privat vespertí dels quiròfans de l’hospital de Castelló

RedactaVeu / València

La diputada del grup parlamentari Compromís, Mònica Oltra, ha presentat davant la Mesa de les Corts una bateria de preguntes dirigides al conseller de Sanitat en les quals demana explicacions per la que el seu grup considera una “utilització inaudita” per les vesprades del quiròfan per a ús privat “quan hi ha una llista d’espera de 1500 pacients, amb terminis de més de 2 anys per ser intervinguts”.

En la demanda, Compromís reclama que se li facilite còpia del model de document utilitzat per a la contractació i arrendaments per activitats privades dels quiròfans de l’Hospital Provincial i un resum de l’activitat de lloguer de quiròfans dels anys 2012 i 2013 desglossat per mensualitat i contractant.

En concret, Compromís reclama conèixer com es gestiona l’arrendament de les instal•lacions per a l’activitat quirúrgica en horari de vesprades; des de quan s’està realitzant aquesta pràctica en l’Hospital Provincial de Castelló; quins són els ingressos que l’Hospital Provincial obté a través d’aquests arrendaments; quina normativa s’aplica per a aquesta pràctica; qui són els contractants d’aquestes instal•lacions; si es tracta de persones físiques i/o d’entitats i quina relació laboral mantenen els professionals que duen a terme aquesta activitat i amb quina entitat.

“Mentre la llista d’espera per a operacions quirúrgiques a l’Hospital Provincial de Castelló te una llista d’espera que afectaria a més de 1500 pacients, amb terminis de més de dos anys de temps per a poder ser intervinguts, els quiròfans, en lloc de poder-se emprar per la vesprada per desbloquejar la situació, es trobaria el fet que els quiròfans, per les vesprades, estarien ocupats per a intervencions privades”, indica el text de la moció.

Segons explica Compromís, “hem conegut” que en l’Hospital Provincial de Castelló s’està duent a terme en l’actualitat una “activitat de quiròfan en horari de vesprada, la qual pertany a l’àmbit privat”. Per tant, segons la coalició, aquesta pràctica “és aliena al desenvolupament de l’activitat pròpia de l’exercici de la sanitat pública”.

En la mateixa petició de resposta per escrit del conseller, Compromís apunta que “no coneixem la metodologia que se segueix per a la gestió de les contractacions ni la quantia del benefici que l’hospital obté a través d’aquesta via per desconèixer igualment la normativa que s’aplica sobre aquest tema sobre les tarificacions de preus, ni tampoc si es tracta de persones físiques o de persones jurídiques pel que fa a la part contractant”.

Pel que fa als professionals que desenvolupen l’activitat quirúrgica de forma directa, el grup parlamentari assegura desconèixer també si mantenen relació laboral directa amb els contractants del servei o, per contra, estan a càrrec del Consorci Hospitalari.

Comparteix

Icona de pantalla completa