Diari La Veu del País Valencià
Malgrat la pluja la Marina Baixa clama per l’ensenyament en valencià a Orxeta

RedactaVeu / Orxeta.

Les localitats d’Altea, Benidorm, Callosa d’En Sarrià, Finestrat, l’Alfàs del Pi, La Nucia, La Vila Joiosa, Polop, Relleu, Sella i Tàrbena s’han donat cita a Orxeta per a celebrar la XXVI Trobada d’Escoles en valencià de la Marina Baixa en un ambient festiu però molt reivindicatiu a favor de la nostra llengua en l’escola i també en contra de les polítiques d’arranjament i supressió de línies en valencià, malgrat la pluja i la inestabilitat del cel.

José Vicente Férriz, alcalde de la localitat ha declarat: “ Per a Orxeta és un privilegi acollir la Trobada de la Marina Baixa i que haja vingut tanta gent de la comarca malgrat la pluja, perquè a part de ser una festa lúdica també és reivindicativa, ja que som dels qui pensem que és intolerable l’atac a la nostra llengua i la nostra escola que està fent el Govern autonòmic”.

La Trobada ha començat amb una multitudinària cercavila on han desfilat totes les escoles participants acompanyades per la Lira Orxetana.

Per a finalitzar l’esdeveniment s’ha celebrat un sopar de cabasset a la fresca amb les actuacions de Desermit i Komfusió.

El punt i final de la Trobada de la Marina Baixa el posarà un concert de La Gira d’Escola Valenciana amb el grup de música Komfusió.

Rebuig a les polítiques de Mª José Català

En el marc d’aquest cap de setmana de Trobades, els representants d’Escola Valenciana han mostrat el rebuig a la decisió de M. José Català, responsable d’Educació i recent estrenada com a portaveu de l’executiu valencià de no atendre a les famílies del CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs: “L’alumnat, les famílies i els docents del CEIP Ciutat de Cremona porten més de 100 dies de tancament, per exigir a Fabra i a Català no els tanquen l’escola, un centre que ha rebut, a més, 20 sol·licituds de matrícula en valencià en Infantil de 3 anys per al curs que ve. La contestació de la consellera Català ha estat obrir una unitat en un altre centre de la localitat per signar la mort d’una escola participativa, de qualitat i un exemple a seguir”.

Des de l’entitat s’ha volgut apuntar que ni el CEIP Vila d’Alaquàs, on M. José Català ha obert una unitat educativa per reconduir l’alumnat, ni el Consell escolar de la localitat estan d’acord amb la decisió presa per la responsable de la conselleria d’Educació.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha volgut explicitar que “Tots som Cremona i els milers de persones que estan participant a les Trobades 2014 donen suport a la lluita cívica i tan lloable que està fent la comunitat educativa d’aquesta escola d’Alaquàs, el Cremona és la nostra escola”.

Altres cites amb la nostra música i la nostra escola

Hui també se celebra a les 19 hores un concert de La Gira d’Escola Valenciana al Solar del carrer Corona de Ciutat Vella de València. Hi actuen Senior i el Cor Brutal, Becaires i El ball de sant Vito.

Demà se celebra la Trobada de València per primera vegada al barri de Ciutat Vella, en el cor de la ciutat. Començarà a les 10 hores amb una manifestació des de les Torres de Serrans fins a les Torres de Quart, punt neuràlgic de la festa per la llengua en el Cap i Casal.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa