Pep Gimeno ‘Botifarra’ als cinemes de Xàtiva i Alcoi

S’estrenarà en horari comercial al cinema Axion del Centre Comercial Plaça Major el 5 de juny a les 19.00 hores, i a Alcoi el 6 de juny. Per a l’estrena es comptarà amb la presència de Pep Gimeno
4 juny 2014 01:00h

RedactaVeu / Xàtiva.

SINOPSI:

El cant tradicional --o de transmissió oral-- valencià conté una barreja d’arrels andalusines, centreeuropees i mediterrànies. A finals del segle XX es trobava en perill d’extinció per tres motius fonamentals: la pèrdua de la seua funcionalitat, la pressió dels grans mitjans de comunicació de masses i la condició de cultura perifèrica no castellana en un Estat espanyol que sorgia de quaranta anys de dictadura castellanista. En situacions així, el futur sovint depèn més de la iniciativa individual de les persones que no pas de la garantia dels poders públics. Aquest ha estat el cas de Pep Gimeno 'Botifarra', que en la dècada dels huitanta va eixir a buscar cançons tradicionals gairebé oblidades de les comarques centrals del País Valencià.

En companyia de la colla d’amics del grup de danses Sarau i gravadora en mà, Botifarra va anar enregistrant, una a una, les cançons dels 'güelos', els vells cantadors i cantadores que ja no trobaven a qui transmetre una tradició arraconada. Amb Sarau, Botifarra va fer un treball de recerca que també incloïa paraules, dites, refranys, succeïts o romanços gairebé perduts.

 Al País Valencià ja n’hi havia qui en feia, de recerca, restaven també els cants populars al carrer, i fins i tot hi trobem un grup d’èxit com Al Tall que ha complert gairebé 40 anys fent música nova sobre la base de la música popular dels Països Catalans i la Mediterrània.

Amb Pep Gimeno 'Botifarra', però, es produeix un petit miracle quan un dia, cap al 2006, un bon amic l’anima a gravar un disc en solitari i pujar als escenaris amb aquelles peces recopilades 25 anys enrere. És llavors que es desferma un carisma inèdit, una veu potentíssima i un espectacle que rememora les arrels més profundes.

La Coordinadora d'Escoles d'Ensenyament en Valencià de la Costera i Escola Valenciana col·laboren en la difusió del documental sobre el cant d’estil, protagonitzat per Pep Gimeno Botifarra.
 
Més informació del documental a facebook i twitter

Per consultar altres horaris diferents dels de l’estrena.Tràiler del documental "Pep Gimeno BOTIFARRA, el cant de les arrels"

 
next