Diari La Veu del País Valencià
Normalitat en l’obertura dels col·legis electorals del País Valencià

RedactaVeu / València

La pràctica totalitat dels col•legis electorals del País Valencià han obert amb total normalitat les portes a les 9 d’aquest matí en les setenes eleccions al Parlament europeu. Tan sols s’han registrat alguns retards en l’obertura de col·legis de Catarroja, on s’ha retardat la constitució d’una de les taules electorals per l’absència d’un vocal, i Benidorm, pel retard de quasi una hora de la presidenta.

Un total de 3.669.070 persones estan cridades a les urnes al País Valencià i podran exercir el dret a vot fins a les huit de la vesprada en les 5.568 meses electorals amb 14.782 urnes que s’han distribuït en 2.214 col•legis electorals.

Les previsions apunten que d’aquests comicis sortirà un hemicicle amb partits més extremistes a la dreta i l’esquerra, i una menor representació de les forces tradicionals.A les comarques del País Valencià hi haurà 103 milions de paperetes de les 39 candidatures que concorren als comicis i s’han disposat 3,4 milions de sobres, 5.819 cabines i 5.568 taules electorals, integrades per 16.704 persones.Els col•legis electorals estaran assistits per 2.500 representants de l’Administració, coordinats per 126 treballadors de la Delegació del Govern.

Creu Roja mobilitzarà aquest diumenge 220 persones, entre voluntaris i tècnics de la institució, que garantiran el trasllat als col•legis electorals en residències, hospitals i domicilis particulars de les persones que hagen sol•licitat aquest servei.

Entre les 9.00 i les 20.00 hores, Creu Roja s’encarregarà d’arreplegar les persones, acostar-les al seu corresponent col•legi electoral i portar-les de tornada, segons ha explicat l’entitat en un comunicat.

En l’àmbit de la seguretat, 4.228 agents de la Guàrdia Civil prestaran servei durant aquesta jornada de les eleccions per a garantir la seguretat i la màxima normalitat juntament amb 2.277 membres del Cos Nacional de Policia i un miler de policies locals.

Incidències mínimes

La jornada electoral ha arrancat amb “absoluta normalitat” i tan sols s’han registrat “algunes incidències mínimes”, com retards, pintades o absències, “que no han sigut obstacle perquè les meses es constituïren dins del termini i en la forma escaient”, segons ha informat la delegada del Govern, Paula Sánchez de León.

De León s’ha pronunciat d’aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit per a informar de l’inici d’aquesta jornada electoral i de les primeres hores d’obertura dels col•legis electorals. Referent a açò, ha destacat que a les 9.00 hores estaven constituïdes el 99,7 per cent de les meses electorals i ha apuntat que abans de les 10.00 hores ja estaven totes correctament constituïdes.

La representant de l’Executiu estatal ha indicat que els retards que s’han produït en l’obertura de les meses electorals, en tots els casos, han sigut a causa de “incidències de caràcter lleu” com l’absència, el retard o la falta de documentació d’algun membre de les mateixes.

Així, ha detallat que a Catarroja s’ha retardat la constitució d’una de les meses electorals per l’absència d’un vocal, mentre que a Benidorm l’incident registrat ha sigut motivat pel retard, “de quasi una hora”, de la presidenta. En aquest últim cas, la persona que ha assumit la funció de presidenta durant l’absència de la designada inicialment “ha decretat perllongar l’horari -d’obertura d’eixa taula- en 55 minuts”, ha informat Sánchez de León.

Així mateix, ha comentat que també s’han produït incidències en col•legis de les comarques centrals del País Valencià relacionats amb l’aparició de pintades “instant a l’abstenció, al vot nacionalista” o demanant “suports al moviment comunista”.

D’altra banda, preguntada per la falta de paperetes en algunes meses electorals, la delegada del Govern ha explicat que hi ha hagut “algun retard menor a causa de la falta de material, algunes mancances de paperetes o alguna incidència d’aquest tipus que s’ha solucionat amb brevetat”.

“El dispositiu està en marxa i la jornada electoral s’està desenvolupant amb normalitat”, ha assegurat Sánchez de León, qui ha afegit que desitja que aquest dia “discórrega amb absoluta normalitat democràtica i que tots els ciutadans valencians que puguen i hagen de fer-ho, puguen exercir el vot”.

Comparteix

Icona de pantalla completa