Diari La Veu del País Valencià
‘Tsunami’ pel valencià a Catarroja i Benirredrà

RedactaVeu / Catarroja.

L’Horta Sud ha cridat un sí rotund a l’ensenyament en valencià en la multitudinària Trobada d’Escoles que s’ha celebrat a Catarroja, organitzada per Guaix-Coordinadora pel valencià de l’Horta Sud amb el suport d’Escola Valenciana.

Amb 129 tallers de centres educatius de la comarca i paradetes d’entitats, la festa per la llengua de l’Horta Sud s’ha iniciat amb dues cercaviles que han confluït en l’espai on es realitzen totes les activitats d’aquesta Trobada.

Soledad Ramón, alcaldessa de Catarroja ha declarat que “L’Ajuntament de Catarroja se sent molt satisfet d’acollir per primera vegada la Trobada de l’Horta Sud, perquè considerem molt important el treball de les escoles en valencià de la nostra comarca”.

Escola Valenciana ha volgut recordar el greu atac a l’ensenyament en valencià que ha realitzat Mª José Català en aquesta comarca, la seua, i s’ha solidaritzat amb totes les escoles i en especial amb el CEIP Ciutat de Cremona, un dels centres que pretén tancar el president Alberto Fabra i que ha tingut 20 sol·licituds de matrícula de xiquets i xiquetes de 3 anys per al pròxim curs.

Aquest esdeveniment ha començat a les 17.30 amb dos cercaviles seguit d’una diversa programació d’activitats i més d’un centenar de tallers.

Des de Guaix “reivindiquem, un any més, tindre una escola pública valenciana i en valencià, una normalització lingüística, la superació d’una situació diglòssica respecte al castellà, l’aplicació d’uns models d’aprenentatge, el reconeixement d’un necessari i especial tractament escolar i social d’una llengua minoritzada com la nostra, el respecte pel dret d’aquells que han decidit fer escola en valencià i que han hagut de recórrer als tribunals de justícia perquè aquest dret no fóra conculcat, la possibilitat de continuar exercint el dret i que no suprimisquen les unitats escolars que el fan possible, com està ocorrent actualment”.

Una de les icones d’aquesta Trobada ha sigut la lluita dels pares i mares del Cremona d’Alquàs, on segons el president de l’AMPA, Javi Parrilla, el que vol la Conselleria “és carregar-se un col·legi públic, açò és la crónica d’una mort anunciada”.

“Estem esperant la decissió del jutge perquè el tancament de cicles és il·legal. Nosaltres estem per l’educació pública, laica i inclusiva. Continuarem la lluita i el tancament en el centre, ja portem 90 dies”, ha dit a La Veu el president de l’Ampa.

Per això “Tots som cremona”.!!

Els pares del Cremona en la paradeta de LaVeu a Catarroja

26a Trobada de la Safor-Valldigna a Benirredrà – Més de 10.000 assistents

Amb 88 tallers de centres educatius de tota la comarca i paradetes d’entitats i col·lectius, la Trobada de la Safor-Valldigna va transcórrer en un context de total normalitat festiva i reivindicativa d’alumnes, professorat i famílies.

Loles Cardona, alcaldessa de Benirredrà, ha dit: “per al poble de Benirredrà celebrar la Trobada per a tota la comarca ha estat importantíssim. Ha estat una eclosió festiva en defensa del nostre màxim tret d’identitat i sempre, sempre estarem al costat d’entitats com Escola Valenciana per a normalitzar el valencià al nostre poble, a la nostra comarca i al país”.

Benirredrà

Comparteix

Icona de pantalla completa