Diari La Veu del País Valencià
Fotoperiodistes valencians dels 90, fi d’una època
RedactaVeu / València

Tots els fotoperiodistes d’aquesta exposició que actualment ja no treballen en els diaris i revistes en els quals estaven en els 90, la majoria acomiadats dels mitjans de comunicació amb el pretext de la crisi, segueixen en el món de la imatge en altres disciplines, hi ha uns altres que les circumstàncies els han fet canviar de professió, però tots segueixen amb la fotografia per bandera, ja siga de causes perdudes o de proximitat. Quan la fotografia entra en la teua vida és difícil allunyar-te d’ella.

Actualment, dels fotògrafs valencians que estaven en els anys 90, queden menys del 50% treballant en mitjans de comunicació i la majoria ho fa com freelance.

Tres dècades de fotoperiodisme valencià

En ella es pot gaudir de 3 dècades de fotoperiodisme valencià, que és el que abasta en temps des que Jordi Vicent va fotografiar a l’última habitant de l’antic poble de Loriguilla, passant per Cencillo amb una família de gitanos de les “casetes de cartó” a principis dels 80 fins a arribar al nostre major llorejat Benito Pajares amb una foto colpidora d’una explosió a Nairobi en 2011.

Sense deixar passar les gestes esportives del València CF dels últims anys dels fotoperiodistes esportius com Polo, Simó o V. Rodríguez, a Alberti en la plaça de la Mare de Déu per Molines i que ens serveix de cartell de l’exposició, o fotos de Ruiz Mateos quan estava en crida i cerca fent un dels seus xous en la presó model, ja en desús.

Què dir de les fotos de mites del bàsquet com Larry Bird o Michael Jordan de l’etapa americana de Juan Navarro, l’assassí del xat i un joveníssim Enrique Iglesias en la sala Woody de Vicente Martínez, els retrats de García-Sala, i la foto de Julio Iglesias i Zaplana de Salva Garrigues.

Gaudir mentre es lligen els peus de foto que cadascun dels autors ha posat a aquesta selecció, fotografies triades per ells perquè a cadascun li han marcat en la seua història de fotoperiodista, no solament pel personatge, o pel que s’ha treballat, sinó perquè s’han quedat en la retina visual històrica de cadascú.

La mostra ha sigut coordinada per Eduardo Ripoll, JC Barbera i Emma Ferrer, organitzadors del festival internacional de fotoperiodisme PhotOn.

Comparteix

Icona de pantalla completa