Diari La Veu del País Valencià
Agró enceta una nova campanya per protegir les tortugues autòctones
RedactaVeu / València

Una primavera més, i ja van cinc, Acció Ecologista-Agró torna a convocar el Projecte Emys, el major voluntariat ambiental que es realitza al País Valencià per conservar les poblacions de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habiten al Tancat de la Pipa de l’Albufera de València, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Riu Canyoles, la Marjal d’Almenara i el Barranc del Carraixet.

El Projecte Emys arranca hui amb la tradicional jornada de formació per a nous voluntaris, que se celebrarà a partir de les 19.30 hores a la Casa Verda de València, la seu d’AE-Agró a la Capital del Túria.

El dissabte 17 de maig començarà el treball de camp, amb la col•locació de mornells al Pont Sec del Barranc del Carraixet (Moncada, Horta Nord), on l’any passat el Projecte Emys va descobrir una nova població de tortugues d’aigua ibèriques.

El seguiment de tortugues en el Pont Sec del Carraixet constarà de tres jornades de voluntariat (20, 23 i 27 de maig, a partir de les 18.00 hores), després de les quals els voluntaris es traslladaran a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) per a continuar amb l’estudi i conservació de la població de tortugues d’estany europees que la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient va reintroduir al 2007 en aquesta zona humida.

Des de 2011, el Projecte Emys ha recapturat una vintena de les Emys orbicularis reintroduïdes i també ha localitzat huit tortugues que ja han nascut a aquesta marjal. L’any passat, a més a més, els voluntaris van censar per primera vegada un exemplar de tortuga d’aigua ibèrica en Rafalell i Vistabella.

Des de la comarca de l’Horta Nord, el Projecte Emys viatjarà a principis de juny al Tancat de la Pipa, una àrea de reserva ubicada al cor del Parc Natural de l’Albufera de València i on AE-Agró ha aconseguit reintroduir amb èxit les tortugues d’estany europees.

A més a més, en la Pipa també hi ha una població de Mauremys leprosa que també ha sigut reintroduïda per AE-Agró en aquesta reserva de l’Albufera de València on, al 2010, es va llançar la primera convocatòria del Projecte Emys.

La següent parada dels voluntaris serà a la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, ubicada a la Marjal d’Almardà-Almenara (Sagunt, Camp de Morvedre). Del 24 de juny al 7 de juliol, el Projecte Emys estudiarà pam a pam per la població de tortugues autòctones que sobreviu en aquesta reserva de fauna silvestre que està sota la custòdia del territori d’AE-Agró.

Finalment, el Projecte Emys conclourà al Riu Canyoles on, al seu pas per Moixent (La Costera, València), AE-Agró ha descobert una de les majors poblacions de Mauremys leprosa que habita al nostre territori. Enguany, l’estudi de les tortugues del Canyoles s’estendrà a la capital de La Costera, Xàtiva.

Gràcies al treball realitzat per tots els voluntaris i les voluntàries del Projecte Emys, aquesta iniciativa d’AE-Agró acaba de rebre el premi que atorga la Federació Francòfona per a la Cria i la Protecció de Tortugues, un guardó internacional que cal sumar al de Millor Iniciativa de Seguiment i Recuperació d’Espècies que la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient va concedir a Agró al 2013.

Les tortugues autòctones es troben amenaçades per la competència de les exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta) i per la destrucció del seu hàbitat, “com a conseqüència de l’especulació urbanística que ha patit el nostre territori”.

Tanmateix, segons Agró, “està a les nostres mans salvar les poblacions d’Emys orbicularis i Mauremys leprosa que sobreviuen a les nostres marjals, barrancs i Rius”.

Per sumar-se al Projecte Emys i ajudar a protegir, pam a pam, les tortugues autòctones, només cal posar-se en contacte amb Agró enviant un correu electrònic a [email protected].

Comparteix

Icona de pantalla completa