Un Correllengua d’Estat

El programa 'Estira la llengua!', que hi serà present, n’ha parlat amb dos dels organitzadors, Joan Ramon Marina i Montserrat Burgués
15 maig 2014 01:00h
RNA/ Andorra

Per segon any consecutiu, Andorra tindrà Correllengua. L’any passat la festivitat es va recuperar després d’un parèntesi, ja que el Centre de la Cultura Catalana, que era qui l’organitzava abans, ja no el podia assumir. Des de l’any passat, però, se celebra amb el nom de Correllengua Nacional d’Andorra i al darrere hi ha el Govern i el comú d’Encamp. Com ha explicat un dels impulsors al programa Estira la llengua!, de Ràdio Nacional d’Andorra, Joan Ramon Marina, va ser entre el comú encampadà, el ministeri d’Educació i els centres d’autoaprenentatge de català que va sorgir la idea de “ressuscitar” aquesta festa de la llengua.
 
El retorn del Correllengua al Principat és per partida doble, amb dues cites que enguany seran consecutives. El tercer Correllengua Nacional d’Andorra és dijous i divendres al Pas de la Casa. I el quart, dissabte a Encamp. Marina concreta que són dos correllengües amb “perfils diferents”. El del Pas de la Casa, més pensat per involucrar-hi els joves del poble i, el d’Encamp, més lúdic i familiar. Això sí, a tots dos punts del país, segons l’impulsor, “hi haurà unes activitats més reivindicatives en clau oficial i de ciutadania com és la lectura jove del manifest al Pas de la Casa i després dues lectures amb persones adultes que són ciutadans anònims del Pas de la Casa i d’Encamp i la resta del país, amb la voluntat de reafirmar que la ciutadania pot perfectament estimar la llengua i defensar-la sigui o no sigui andorrà d’origen”.
 
En un vessant més lúdic, el Correllengua Nacional d’Andorra proposa una competició d’escacs amb la Federació Andorrana d’Escacs i una lliga d’Scrabble en català. Totes dues proves, amb premis per fer, segons Joan Ramon Marina, que el català sigui “motiu d’alegria, no pas d’enfrontament, sinó de cohesió”. I amb això, també es vol demostrar que la nostra llengua obre portes professionals i aquí hi entra en joc un taller amb el locutor Òscar Royo, de Ràdio Nacional d’Andorra. I després de la pràctica, els participants faran amb ell un programa en directe des del Prat Gran d’Encamp, a les dotze del migdia.
 
Un punt atrevit de la programació del Correllengua andorrà és portar concerts de qualitat “a un lloc on no se n’acostumen a fer mai”. D’aquesta manera, dijous a les nou del vespre hi haurà una actuació dels Bremen a l’església de Sant Pere, al Pas de la Casa. I després, coca i moscatell al Centre d’Autoaprenentatge de Català de la població.
 
CAMPIONAT D’EMBARBUSSAMENTS

L’assessora del Centre d’Autoaprenentatge de Català d’Escaldes-Engordany Montserrat Burgués ha afegit a tot això una novetat per enguany: una competició d’embarbussaments. “Vam pensar que era una manera de tractar la llengua fresca, divertida, per riure una mica i passar una bona estona i que la gent s’hi engresqués”, al seu parer. Serà divendres a dos quarts de sis de la tarda al Pas de la Casa i, dissabte, a dos quarts de quatre, a Encamp. S’estructurarà en dues categories per edats i es faran rondes de quatre persones amb un guanyador a cada ronda. “Són els embarbussaments de tota la vida, els que tots sabem, com el dels setze jutges i pensem que pot ser una activitat maca per fer-la després de dinar, que estem més relaxats”, concreta.
 
La idea és que els competidors recitin els embarbussaments amb gràcia i teatralitzats però amb el màxim de rapidesa. El jurat anirà descartant participants per anar augmentant el nivell fins que quedi un guanyador.
 
Una nova proposta per un Correllengua com els de qualsevol lloc dels Països Catalans però amb el toc personal i la singularitat d’Andorra; obert a tothom. Tant als d’Andorra de tota la vida, com als nous andorrans, com a aquells que aquests dies es deixin perdre pel Pas de la Casa o Encamp.

 
next