Diari La Veu del País Valencià
A la recerca de balenes a la costa del País Valencià
RedactaVeu / Alacant

L’embarcació Goleta Morena del projecte Cetaci Lliure ha albirat balenes i grups de dofins en les costes d’Alacant, en concret, dos grups de dofins llistats i tres exemplars de balena rorqual comuna, la segona espècie més gran de balenes, només superada per la balena blava, i que arriba a mesurar 27 metres.

Es tracta d’una iniciativa desenvolupada a bord del veler Goleta Morena per a la divulgació i estudi dels mamífers marins en aquesta zona.

Segons les mateixes fonts, l’any passat es van realitzar albiraments del rorqual comú en la zona però “pensaven que eren esporàdics” i “no es tenia constància que s’alimentaren en les aigües alacantines”.

Descobriment d’alt valor científic

La Goleta Morena, amb base en el port d’Alacant, va salpar el passat 1 de maig mar endins a la recerca de cetacis i, al migdia, va albirar dues espècies de rorquals comunes a més de 300 metres del veler i un altre exemplar d’uns 20 metres a menys de 50 metres de la goleta.

Els responsables de Projecte Cetaci Lliure mantenen que es tracta d’un descobriment “d’alt valor científic” i esperen “seguir investigant” per a determinar la importància d’aquestes aigües en el cicle vital d’aquests cetacis.

Durant la navegació també van trobar dos grups de dofins llistats, un especialment gran amb més de 100 exemplars.

El coordinador del Projecte Cetaci Lliure, Pedro Pozas, ha realitzat una crida a entitats públiques i privades perquè “s’impliquen en el finançament d’aquesta troballa i poder continuar amb les eixides d’observació”. Sobre aquest tema, subratlla que “es necessita tornar a la zona i seguir arreplegant dades científiques amb la finalitat d’estudiar en quina mesura els rorquals utilitzen aquest entorn com a lloc d’alimentació”.

Projecte Cetaci Lliure, present també a aquest enllaç de Facebook, és una iniciativa engegada per Projecte Gran Simi (GAP/PGS- Espanya) amb l’objectiu d’estendre els drets bàsics dels grans simis als cetacis. Fa diversos anys, la Goleta Morena es va incorporar al projecte i va començar a realitzar eixides d’observació de cetacis en la costa alacantina per a arreplegar dades científiques, finançades pels ecovoluntaris de l’expedició.

Comparteix

Icona de pantalla completa