Diari La Veu del País Valencià
La sequera a les comarques del Sud bat tots els rècords
RedactaVeu / Alacant

El director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica, Jorge Olcina, explica que la situació “comença a ser preocupant” perquè “mai havíem tingut un començament d’any amb tan escassa pluja” i ha assenyalat que les xifres, set litres arreplegats a Alacant i tres al Campello, “no són normals, perquè no teníem referència històrica amb anys tan durs com aquest”.

Segons les dades del Laboratori, les pluges han sigut un 90 per cent menors al normal i donen registres “saharians” en els quals Torrevella és la ciutat que més pluja ha rebut amb 23 litres, seguida de la Vila Joiosa i Agost (16), Crevillent (14), Elx i Novelda (13), Mutxamel (10), Sant Vicent del Raspeig (9), Calp (8,6) i El Campello 3,8 litres per metre quadrat.

Olcina detalla que s’ha arribat a aquesta situació perquè “hi ha hagut un hivern amb moltes borrasques de l’Atlàntic que ha deixat molta pluja en el centre i l’oest peninsular” però que arriben al Mediterrani “seques i no deixen precipitacions”. A més, indica que s’han produït episodis de vent de ponent que “reforcen l’evaporació i la sensació de sequedat”.

Una evolució meteorològica que ha anat aparellada al fet que “des del passat estiu no hem tingut una bona situació de Llevant. Amb vents des del mar que puguen deixar precipitacions i açò està condicionant tot l’any hidrològic”, que està afectant el litoral mediterrani “especialment el País Valencià, Múrcia i Almeria. Encara que en el conjunt de l’Estat espanyol el mes d’abril ha sigut bastant sec i de moment no s’estan produint precipitacions, perquè aquestes sequeres comencen ací i es perllonguen al centre peninsular”.

Des del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina puntualitza que “encara tenim reserves per a proveïment urbà”, encara que per als cultius de secà la situació serà diferent si no plou i el risc d’incendis forestals és “elevadíssim”.

“Veurem com evoluciona la situació, encara que de moment és bastant preocupant per al sud-est peninsular”, anuncia Olcina, que recorda que els mesos de pluja “són maig i una mica de juny perquè després ve l’estiu i el normal és que no ploga. De manera que l’any hidrològic pot tancar amb dades de rècord de poca pluja”.

No obstant açò, el catedràtic ha advertit que al setembre es pot donar una situació de gota freda que “a voltes sol ocórrer que cauen 200 litres de colp, però de moment l’hivern molt sec, com la primavera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa