Diari La Veu del País Valencià
Oltra assegura que no ha sentit els advertiments de Cotino pel soroll dels ‘hooligans’ del PP

RedactaVeu / Europa Press / València

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha justificat la seua negativa a abandonar el ple de les Corts Valencianes després de ser expulsada, al•legant que no ha pogut sentir els advertiments del president de les Corts Juan Cotino, a causa del soroll que hi havia en l’hemicicle provocat, ha dit, pels “hooligans del PP”.

Oltra ha lamentat que s’haja hagut de suspendre la sessió i que no s’hagen substanciat la resta de punts de l’ordre del dia. No obstant açò, ha denunciat que s’ha produït un “abús de poder” per part de la Presidència del Parlament i davant açò s’ha “plantat”.

La diputada de Compromís s’ha pronunciat d’aquesta manera en els passadissos de les Corts després que el president de la Mesa, Juan Cotino, decretara la suspensió ‘sine die’ del ple després de la reunió de la Junta de Portaveus per a tractar la situació generada després que la diputada es negara a abandonar l’hemicicle malgrat els advertiments de Cotino, en el transcurs de la sessió de control al president de la Generalitat, Alberto Fabra.

En la reunió dels síndics s’ha visionat el moment de l’expulsió, i els portaveus de PP, PSPV i EUPV coincideixen que en l’àudio s’escolten els advertiments del president de les Corts a Oltra. No obstant açò, des d’EUPV corroboren que on ells se situen -per darrere de Compromís- no han sentit Cotino.

D’aquesta manera, la portaveu adjunta de Compromís ha remarcat la idea que des del PP “es dediquen a increpar i insultar l’oposició, fins a tal punt” que aquest dijous no s’han sentit els advertiments del president.

“Encara que sembla que en l’àudio sí que se senten, el nivell de soroll en els escons propers a la bancada ‘popular’ són tals que no se sent el president quan parla”.

Per tant, la decisió és “injusta perquè no ha guardat l’ordre” dins de les Corts, ha apuntat Oltra, que ha destacat que anteriorment, cada vegada que l’han expulsat se n’ha anat. “Però hi ha un moment en què cal dir prou”, ha insistit.

Mònica Oltra ha assegurat no estar contenta, sinó més bé “trista” perquè per aquesta situació no s’ha pogut substanciar la pregunta de control d’EUPV a Fabra. No obstant açò, ha remarcat que “hi ha un moment en una democràcia en què o ens plantem o ens podrim tots igual que s’estan podrint ells”, en relació als ‘populars’.

En relació a la possible sanció de pèrdua temporal de la condició de diputada, Oltra ha dit ser conscient que en el PP “porten temps darrere” d’ella perquè “molesta”. Per tant, “una suspensió de la condició de diputada no l’entendria ningú, només com una decisió partidista per a eliminar una persona que ha sigut triada democràticament i que no té els problemes que tenen alguns d’ells amb la Justícia”.

Pel que fa a reunió de la Junta de Portaveus, Oltra ha explicat que el seu grup ha oferit al PP “que reprenguera el ple i que realitzara el segon advertiment de manera que es poguera escoltar”. Llavors, segons ha explicat, ella callaria i continuaria la sessió. No obstant açò, “no ho han acceptat”, ha lamentat.

Torres (PSPV): “Cotino no té autoritat per dirigir els debats”

Pel que es refereix a la resta de grups de l’oposició, el síndic socialista, Antonio Torres, ha lamentat també el “espectacle” que fa que les Corts “una vegada més es convertisquen en un circ”. D’aquesta manera, ha criticat Cotino perquè considera que “no té l’autoritat suficient per a dirigir els debats i és una mera titella a les ordres del PP”.

De fet, ha afirmat que el vicepresident de les Corts, Alejandro Font de Mora, “l’atabala molt” i, a voltes “Cotino està una mica accelerat perquè pren decisions en funció de quant l’està punxant Font de Mora”.

Torres també s’ha referit al comportament d’Oltra i ha advertit que en les institucions “cal saber respectar les normes” i en aquest cas, “no puc coincidir amb Oltra”, ha declarat. “Perquè les institucions funcionen cal que les respectem, i si es produeix alguna irregularitat en el comportament de qui la dirigeix, per a això estan els tribunals. Però, hem de respectar les normes sempre”, ha subratllat.

Preguntat per si des del seu escó s’han sentit els advertiments, Torres s’ha remès al visionat del vídeo on sí se sentien. Davant la insistència dels mitjans, ha dit: “Crec que sentim tots el mateix. Una altra cosa és que hi haja molt de soroll i aldarull entre els diputats”. Així mateix, inquirit per si considera que l’expulsió és correcta, Torres ha respost afirmativament”.

Respecte a la Junta de Portaveus, el síndic socialista ha explicat que allí ha sol•licitat que es comunicara a Oltra que estava expulsada perquè continuara la sessió “però el PP no ha volgut acceptar la proposta”. Per açò, ha advertit que la suspensió d’aquesta sessió plenària “suposa un precedent molt perillós perquè en un moment determinat, si al PP no li interessa el tema que s’està tractant, podria repetir el que ha fet hui”.

Torró (EUPV): ‘Nefasta gestió de Cotino’

El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, ha lamentat que “una vegada més, el circ s’ha engolit la política en el Parlament valencià i la nefasta gestió dels debats per part de Cotino i les seues decisions moltes vegades arbitràries ha acabat perjudicant particularment el nostre grup, que s’ha quedat sense poder substanciar la pregunta a Fabra”.

“Entre els uns i els altres estem matant la política i obrint el camp a no sé què que puga venir darrere però que serà el pitjor”, ha remarcat. Al seu judici, “açò, a qui més beneficia directament és al PP, perquè aconsegueix vendre la imatge que tots som iguals i el prestigi de la política afecta a tots”, ha afirmat Torró, qui ha assenyalat que després de veure el vídeo en la Junta de Portaveus “s’ha demostrat que s’havien realitzat els tres advertiments i, per tant, des del punt de vista formal no hi ha res que dir”. “Una altra cosa és que aquesta siga la forma en què un president amb sentit comú porte els plens”, ha apuntat.

Bellver (PP): ‘Oltra no respecta les normes’

El portaveu del PP, Jorge Bellver, també en declaracions als mitjans, ha lamentat el “circ” viscut en la sessió de control a mans de la “diputada espectacle de Compromís, Mònica Oltra”, a qui li ha retret que haja “decidit avançar l’inici de campanya demostrant el seu nul respecte per les institucions i les normes”.

Per a Bellver, “és escandalós que un membre de la Cambra legislativa no complisca la llei i no respecte les normes”. D’aquesta manera, ha afirmat que Cotino ha cridat Oltra a l’ordre tres vegades a la diputada i aquesta s’ha negat a abandonar la Cambra a pesar que “ho han escoltat perfectament”, ha assegurat.

Al seu judici, Oltra “no està respectant la llei” perquè “li era igual el que li diguera el president de les Corts”, per la qual cosa “ha actuat conscientment i amb premeditació per a boicotejar les institucions”, ha declarat.

D’altra banda, el portaveu ‘popular’ ha destacat que el president de la Generalitat ha romàs en la Sala de Govern de les Corts esperant a veure el desenllaç de la Junta de Portaveus i no ha abandonat el Parlament “fins que ha acabat la Junta de Síndics” en la qual ha acordat la suspensió del ple.

Vídeo del moment en que Mònica Oltra és expulsada pel president de Les Corts
>

Comparteix

Icona de pantalla completa