Diari La Veu del País Valencià
Un software valencià ajuda a detectar el risc de patir càncer de mama
Redactaveu / València

A partir de la imatge obtinguda en una mamografia, el software quantifica de manera objectiva la densitat de la mama, un valor directament relacionat amb el risc de veure’s afectada per la patologia.

El treball ha sigut publicat en la revista ‘Computer Methods and Programs in Biomedicine’.

“La mama està composta bàsicament de teixit adipós i teixit fibroglandular; la densitat és la proporció d’aquest últim en relació a la grandària de la mama. El nostre software quantifica aquest valor, diferencia el teixit dens del gras. Ofereix així una mesura contínua i molt més objectiva que la que els metges donen actualment, basada en una inspecció visual”, expliquen.

Es tracta, per tant, d’una nova ajuda per al diagnòstic del càncer de mama, segons ha destacat Rafael Llobet, investigador de l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI) en la Universitat Politècnica de València.

El software pot funcionar de manera automàtica i assistit. En aquest últim cas, l’usuari té la possibilitat d’ajustar diferents paràmetres associats al càlcul de la densitat.

“De moment, la lectura assistida, realitzada per un radiòleg expert, proporciona informació de major qualitat, però la disponibilitat de lectura automàtica és de gran interès per a obtenir una primera valoració de la densitat en el processament d’un gran nombre de mamografies”, apunta Rafael Llobet.

Visió per computador

DMScan incorpora tècniques de reconeixement de formes, aprenentatge automàtic i visió per computador. Inclou a més un model estadístic creat a partir d’una base de dades de 650 mamografies que permet classificar noves proves.

“Aquestes imatges les utilitzem per a entrenar el sistema, com a patrons de referència, de manera que en introduir una nova mamografia el sistema pot comparar-la amb aquest corpus i ajudar a classificar-la”, explica Llobet.

A més de la seua aplicació mèdica, DMScan és interessant a l’efecte de recerca, per a estudis relacionats amb la densitat de la mama a partir de grans volums d’imatges. “Per exemple, si es volguera relacionar la densitat de la mama amb un genotip determinat”, subratlla Rafael Llobet.

Segons han comprovat els investigadors de la UPV, FISABIO i el ISCIII en el seu estudi, les dones amb mames més denses tenen més risc de càncer de mama. No obstant açò, cal tenir en compte que la densitat mamogràfica disminueix amb l’edat i amb l’índex de massa corporal, dos factors que també es relacionen amb la probabilitat de tenir un càncer de mama i que s’han tingut en compte també en aquest treball.

El càncer de mama és el tumor maligne amb major incidència en les dones a tot el món, amb més d’1,6 milions de casos nous diagnosticats cada any. També en l’Estat espanyol, on la xifra de nous diagnòstics cada any supera els 25.000. Malgrat l’alta supervivència a aquest tumor, encara causa més de 6.000 morts cada any entre les dones espanyoles, recorda la Politècnica.

Comparteix

Icona de pantalla completa