Diari La Veu del País Valencià
VÍDEOS: Espectaculars capitanies de Gusmans i Llana a Alcoi

Sheila García / AraMultimèdia / Alcoi

Deu bandes de música, moltíssims balls i els vestits medievals han marcat la Capitania dels Gusmans de 2014 a Alcoi. El sergent cristià ha precedit l’arribada de l’esquadra de blancs. El pas de la filà ha sigut ferma i sense talls.

Els vestits que s’han vist han sigut de molts colors, blancs, blaus, taronges… però tots d’un estil medieval, seguint la línia d’aquesta filà cristiana. Altres detalls de l’edat mitjana que s’han vist han sigut els complements dels balls, com els pitxers de fang, i fins i tot en algunes carrosses, on havien destrals gegantes. També hi ha hagut vestits en els balls que s’han eixit una mica de la línia medieval, amb tonalitats roses o fins i tot negres.

Després de les carrosses de les dames i dels veterans s’ha produït la trobada entre el capità, Toni Giner, i la favorita amb la xiqueta que portava la clau de la vila. La xiqueta ha pujat a la carrossa on es trobava el capità i li ha donat aquesta clau, en aquest moment s’han escoltat aplaudiments de tots els assistents i el so de les campanes de l’església de Santa Maria. Un altre moment èpic ha sigut quan les dames es trobaven davant de la porta de l’ajuntament i la carrossa del capità i de la favorita en l’altra part de la Plaça d’Espanya i s’han saludat.

Toni Giner, anava vestit amb un vestit taronja i amb molts detalls medievals, igual que la favorita, encara que el vestit d’aquesta era de tons morats. Poc després de l’arribada del capità a la plaça, ha aparegut el cavall que portava al seu llom al cap batidor de l’esquadra de negres. Tant el cap batidor com els qui formaven esquadra portaven un casc i unes botes guerreres, el vestit era negre amb detalls en metall i en cuir marró.

>

Gusmans, capitania Cristiana-AraMultimèdia

>

Els Bascs, Alferes Cristià-AraMultimèdia

I després la capitania Mora

La Filà Llana encapçalada pel sergent moro ha sigut l’encarregada d’obrir l’entrada mora en aquestes festes del 2014.

El protagonista ha sigut Rafael Vilaplana, capità moro, qui ha aparegut a lloms d’un cavall i amb un vestit negre amb moltíssims detalls en daurat i portant un àguila en el seu braç. Al capità li seguien els seus cavallers i després els set guàrdies amb una túnica de color taronja i el turbant negre.

Athalia, favorita i filla del capità anava darrere dels guàrdies amb un cavall i vestint un vestit molt semblat al del seu pare, però amb un casc diferent. Athalia animava el públic al seu pas per la plaça d’Espanya. Vint-i-sis han sigut les dames que caminaven darrere la favorita, els seus vestits eren de tres colors diferents, en blau, rosa i granat amb detalls de flors en diferents tons.

Els vestits del capità, cavallers, favorita, guàrdia i dames han sigut dissenyats per l’esposa de Rafael Vilaplana, Aitana Martin.

Aquesta capitania ha estat marcada pel contrast dels vestits de colors cridaners amb els de blanc i el negre.

Els balls han destacat, i és que un ha sigut una representació d’àguiles, en el qual anaven dos ballarins en xanques i un altre que semblava un oasi. En aquest últim havien ballarines realitzant el moviment que seria la sorra i d’altres pujades a la part alta d’un tronc d’una palmera, i enmig, un ballarí vestit d’àguila.

Les carrosses han estat a l’altura d’aquesta acolorida capitania. Una ha despertat l’aplaudiment del públic, es tractava del cos d’una serp que s’alçava i s’acatxava, donant una sensació de moviment quasi real, i damunt un home amb una àguila en el seu braç.

L’expectació ha augmentat en aparèixer per la plaça tres cavalls de domatge, en dos no hi havia ningú muntat, i és que els cavalls feien reverències i s’alçaven quan el domador li donava l’ordre. L’altre cavall el domava una jove muntada al seu llom.

El cap batidor, Paco Francés ha aparegut a la plaça anunciant l’arribada de l’anhelada esquadra de negres. Al contrari que el capità, els component d’aquesta esquadra vestien robes amb colors cridaners i molt vius.

La capitania mora ha portat la cultura àrab, present fins i tot en els vestits de les bandes de música, amb turbant negre i gel·laba groga, després de tot un matí cristià.

Comparteix

Icona de pantalla completa