Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Periodistes lliura dissabte a The Guardian el Premi Llibertat d’Expressió
RedactaVeu / València

El lliurament del guardó tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València dissabte 3 de maig, a les 12 hores, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

La Unió de Periodistes aprofita per a denunciar “l’actuació autoritària i antidemocràtica” del Govern britànic, una actitud “que està començant a fer-se massa habitual quan es tracta d’ocultar postures totalitàries d’estats democràtics amb l’únic argument de garantir la seguretat”.

L’ Assemblea de la Unió de Periodistes Valencians va acordar el passat mes de febrer guardonar amb el Premi Llibertat d’Expressió 2014 el diari britànic ‘The Guardian’ en la persona de ‘assistant foreign editor’,Martin Hodgson, “per haver fet front a les pressions del Govern britànic després de revelar el cas d’espionatge global per part dels Estats Units”.

Segons la Unió de Periodistes, la publicació, propietat de Guardian Media Group, i els seus treballadors “han patit tot tipus d’atacs i pressions” per haver fet públics els coneguts com ‘Papers d’Snowden’.

Segons recorda la Unió en un comunicat, fa uns mesos, dos membres de l’Agència d’Intel•ligència Britànica “van obligar el diari a destruir els documents que havien servit per a revelar les pràctiques d’espionatge” a caps d’Estat de la Unió Europea i a milions de ciutadans del món.

Antecedents

El passat any, el 2013, The Guardian va ser un dels diaris encarregats de publicar els documents d’alt secret filtrats per Edward Snowden en què revelava l’existència de programes d’espionatge massiu per part dels serveis d’intel•ligència dels Estats Units amb la col•laboració de països com Regne Unit.

Des d’aleshores s’ha produït una persecució a The Guardian per part de diaris rivals, el mateix govern del conservador David Cameron i diferents agències d’intel•ligència.

Organismes internacionals com Nacions Unides han denunciat aquesta situació.

El relator de l’ONU per les llibertats d’expressió, Frank La Rue, va declarar que estava absolutament sorprès per la forma com van tractar The Guardian, de la idea de l’acusació al fet que alguns membres del Parlament fins i tot el consideraren un ‘traïdor’.

El director del diari, Alan Rusbridger, va haver de comparèixer davant la Comissió d’Interior de la Cambra dels Comuns del Parlament britànic, on un diputat laborista li va arribar a preguntar: Estima vostè aquest país?, entre altres acusacions de traïció.

La Unió de Periodistes Valencians és la organització professional majoritària al País Valencià que representa i reuneix prop de 1.000 dels periodistes valencians davant la Federació d’Associacions de la Premsa d’Espanya (FAPE) i està integrada a la Federació Internacional de Periodistes (FIP).

Entre les seues activitats regulars cal destacar la concessió des de fa 33 anys dels Premis Llibertat d’Expressió, (el 1981 es van lliurar els primers premis) uns guardons amb els quals es distingeix persones i organitzacions que s’hagen destacat per la defensa d’aquest dret fonamental.

Els premis han assolit prestigi i reconeixement internacional entre els professionals de la informació.

Comparteix

Icona de pantalla completa