Diari La Veu del País Valencià
Un 47,1% dels catalans votaria ‘sí-sí’ el 9-N i un 19,3% ‘no’
ACN / Barcelona

El CEO ha decidit no ‘cuinar’ els resultats i, per tant, els percentatges es refereixen a la intenció directa de vot dels ciutadans. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha recordat que simplement neutralitzant l’efecte de les persones que asseguren que no votaran en una consulta, el percentatge de ‘sí-sí’ ja superaria el 50%. “Només que férem un recàlcul amb els que són abstencionistes segurs, el percentatge de ‘sí’ i de ‘no’ ja oscil·la a l’alça”, ha explicat. Segons Argelaguet el percentatge de gent “independentista” en un eventual referèndum estaria en la mateixa línia que les enquestes anteriors, “al voltant del 56%”.



Els ‘abstencionistes’ dels que parla Argelaguet representen l’11,1% del total de la mostra. Argelaguet ha explicat que els arguments que fan servir per explicar els motius que els portarien a abstenir-se estan més a prop del ‘no’ a la independència. En tot cas, com que no participarien en la votació, farien que el nivell de participació de la consulta es reduïra i, per tant, que els percentatges de ‘sí-sí’, de ‘no’ i de ‘sí-no’ creixeren proporcionalment. 



A la primera pregunta (vol que Catalunya esdevinga un Estat?), un 57,6% dels enquestats respondria que sí i un 19,3% que no. Aquest sí es transformaria en un doble sí en la segona pregunta (vol que aquest Estat siga independent?) en un 81,8% dels casos, mentre que el ‘sí-no’ es quedaria amb un 14,9%.



Els votants d’ERC, CUP i CiU, els més partidaris del ‘sí-sí’



Per partits, els votants d’ERC són els més partidaris del ‘sí-sí’. Un 91,8% de les persones que afirmen haver votat als republicans en les darreres eleccions optarien per aquesta opció, mentre que el ‘sí-no’ només convenç un 2,3% dels votants d’Esquerra. Els votants independentistes de la CUP representen el 86,1% del seu electorat (un 6,6% ‘sí-no’), mentre que els de CiU se situen en el 74,1%. En el cas de la federació nacionalista, un 4,8% de l’electorat triaria ‘sí-no’, i un 4,6% optaria pel ‘no’.



PPC i C’s, entre el ‘no’ i l’abstenció



PPC i C’s són els partits que més nítidament s’oposen a la convocatòria de la consulta sobiranista. Aquesta actitud també es veu reflectida en l’opinió dels seus votants. Un 17,4% dels electors populars i un 12,7% dels de C’s manifesten obertament que no participarien en un referèndum d’aquestes característiques. En tot cas, el ‘no’ és l’opció preferida per a la majoria. En el cas dels votants del PPC, un 75,8% es manifestaria en contra que Catalunya esdevinga un Estat, percentatge que s’incrementa fins al 76,4% en el cas de C’s.

 Cap de les persones que afirmen haver votat PPC o C’s en les darreres eleccions faria un ‘sí-sí’ en cas que se celebrara la consulta, mentre que el ‘sí-no’ aconsegueix un 7,6% en el cas de C’s i un 0,9% pel que fa al PPC.



El ‘no’ és majoritari al PSC



Tot i que el ‘sí-no’ podria incloure, entre d’altres, una sortida federal a l’encaix entre Catalunya i Espanya, els votants socialistes es decanten majoritàriament pel ‘no’. Un 38,8% donaria suport a aquesta opció, molt per sobre del 21,5% que optaria pel ‘sí-no’ i el 12,7% que aspira que Catalunya esdevinga un estat independent. En el cas dels votants socialistes, un 15,6% afirma que no participaria a la consulta, mentre que el 11% encara no sap què votarà o prefereix no contestar.



Els votants ecosocialistes, els més indecisos



ICV-EUiA, juntament amb UDC, són les formacions que encara no han dit públicament per quina opció es decantarien en cas de la celebració de la consulta. Aquesta indecisió és similar a la que mostren els votants ecosocialistes. El ‘sí-sí’ seria majoritari entre aquest col·lectiu segons el CEO, però hi hauria un 19,1% que votarien ‘no’ i un 17,3% que preferirien el ‘sí-no’. A més, gairebé el 16% dels votants ecosocialistes asseguren que encara no han decidit quina opció prefereixen, mentre que el 8% afirma que s’abstindria.



Els motius del ‘sí-sí’, del ‘sí-no’ i del ‘no’



El primer baròmetre del 2014 també ha recollit l’explicació de vot en relació a la consulta. Pels partidaris del ‘sí-sí’, el principal argument per votar és que Catalunya guanya capacitat de decisió i nivell d’autonomia (25,2%), seguit de la capacitat i desig d’autogestió econòmica (23,7%). A més, una gran part està convençuda que Catalunya milloraria (21,4%).



Pels que afirmen que votaran ‘sí-no’, el principal argument és que volen un canvi, més autonomia política i econòmica (37,2%), mentre que l’opció per un model federal dins de l’Estat espanyol se situa en el 35,4%.

Entre el ‘no’, la preservació de la unitat de l’Estat (31,5%) és el motiu principal. El sentiment identitari (14,3%) i els inconvenients econòmics per a Catalunya (12,8%) són també opcions destacades.



En general, els enquestats creuen que en cas d’independència, el nivell de vida dels catalans seria millor que l’actual (45,1%). Un 16,7% pensa que no canviaria i un 23,1% que seria pitjor. La convivència entre catalans seria igual que l’actual (46%), per sobre dels que pensen que seria millor (22%) o pitjor (20,4%).



Baixen els partidaris d’un estat independent



Continua sent l’opció preferida per una àmplia majoria dels catalans, però la independència cau tres punts respecte al baròmetre del passat mes de novembre i se situa al mateix nivell que l’octubre del 2012. Un 45,2% dels catalans creu que Catalunya hauria de ser un estat independent. El federalisme tampoc guanya adeptes i se situa en el 20%. Per contra, creix el suport a ‘l’statu quo’. Un 23,3% desitja que Catalunya continue sent una comunitat autònoma. 

El baròmetre també inclou una nova pregunta identitària sobre l’independentisme: “vostè se sent independentista?”. Un 48,4% dels enquestats respon que no, mentre els que afirmen ser independentistes arriben al 47,1%. Un 22,5% explica que ho és “de tota la vida” i, en canvi, un 24,6% se n’ha tornat en els últims anys.


Catalunya fora de la Unió Europea



Un 45% dels enquestats creu que, en cas d’independència, Catalunya quedaria probablement fora de la UE, en oposició al 37,6% que no ho creu. Només els votants de CiU, ERC i la CUP pensen majoritàriament que aquesta és una opció “poc o gens” probable.



Sense oferta del govern espanyol



Des de fa setmanes s’especula amb la possibilitat que l’Estat faça una oferta de tercera via per a Catalunya. Fins i tot alguns polítics rellevants han especulat al respecte. Els catalans no atorguen, però, massa credibilitat a aquestes afirmacions. D’aquesta manera, el 65,7% no veu probable que el govern espanyol acabe oferint un acord que siga acceptable per a la majoria del Parlament de Catalunya. 

De fet, ni entre els votants del PPC es contempla com a plausible aquesta possibilitat. Els populars veuen poc probable (38,6%) o gens probable (27,9%) que arribe aquesta proposta. Aquesta opinió és compartida amb percentatges diversos per la resta dels enquestats.



Metodologia del baròmetre



El CEO ha canviat la metodologia del baròmetre aquest 2014. Manté els 2.000 enquestats per configurar una mostra representativa, però de les trucades telefòniques s’ha passat a les enquestes presencials. El marge d’error per al conjunt de la mostra és d’un 2,69%.

El treball de camp ha estat realitzat per l’empresa Opinòmetre del 24 de març al 15 d’abril, un període més llarg del que és habitual, precisament pel canvi en la metodologia.

El director del CEO ha recordat quins han estat alguns dels successos polítics més rellevants que han esdevingut durant aquestes setmanes per remarcar la possibilitat que hagen condicionat l’estat d’opinió dels ciutadans: la mort de l’expresident espanyol, Adolfo Suárez; l’anul·lació per part del TC de la declaració de sobirania; les primàries del PSC de Barcelona; l’acord entre CiU i PSC per BCN World; i el debat sobre la consulta al Congrés, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa