Diari La Veu del País Valencià
El nou i oposat model de TV en valencià per als valencians

RedactaVeu / València

Els representants dels partits de l’oposició (PSPV-Compromís i EUPV) coincidiren ahir en prometre la creació d’una nova cadena de televisió en quan governen la Generalitat, enfront del PP, que, després del tancament de RTVV, aposta per desconnexions territorials amb TVE, com ja s’ha posat de manifest.

Aquestes declaracions d’intencions s’han realitzat en una taula redona celebrada aquest dimarts organitzada per la Universitat de València (UV) en La Nau, en la qual han participat el secretari general del PPCV, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, el síndic de Compromís, Enric Morera, i el portaveu adjunt d’EUPV en les Corts, Ignacio Blanco. El debat es va prolongar durant prop d’hora i mitja, i va estar conduït per la periodista Inés Ballester i en ell es va palpar la tensió mitjançant els aplaudiments i xiulades, aquestes més per al conseller Castellano, a qui increparen en el transcurs del debat.

Les intervencions dels portaveus de l’oposició se centraren a prometre la creació d’una nova televisió pública valenciana més austera i independent. De fet, Ximo Puig va posar com a data el 9 d’Octubre de 2015 per a reprendre les emissions. Per la seua banda, el síndic de Compromís li va posar un preu: 80 milions, una quantitat que la coalició considera “assumible”.

A més, PSPV, Compromís i EUPV expressaren la seua preocupació pel futur de les instal•lacions de RTVV i el seu equip, davant la possibilitat que el Govern de Fabra la venga i, el que és pitjor, a preu de saldo.

“Estan practicant la tàctica de terra cremada” per a “posar pals en les rodes” d’aquest projecte –per recuperar una ràdio i televisió públiques i en valencià utilitzant l’actual patrimoni i instal•lacions-, denunciaren, al temps que el diputat d’EUPV, Ignacio Blanco va advertir que cal evitar que el PP “malvenga” el patrimoni de RTVV.

En l’altre extrem, el secretari general del PPCV i conseller de Governació, Serafín Castellano, va expressar que, després del tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), l’aposta del Govern valencià se centra a portar als ciutadans un servei “públic” que “parle valencià” mitjançant, per exemple, desconnexions territorials amb RTVE i la col•laboració amb el sector audiovisual.

La trobada es va celebrar en l’aula magna del centre cultural La Nau de la UV. A l’inici de la trobada, “la moderadora Inés Ballester -extreballadora de RTVV-, va comentar que el “dol” pel tancament de RTVV “està ací”, però va demanar que el debat se centrara en un nou model de televisió pública.

No obstant açò, ni els participants en la taula, ni part del públic, deixaren passar l’ocasió per a recordar la proximitat del tancament i el procés de liquidació de l’emissora. Fins i tot, ja fora del torn de preguntes, una de les treballadores de RTVV es va dirigir a Castellano per dir-li: “Sóc treballadora i estic atacada dels nervis” amb aquest procés.

En relació al tancament de RTVV, Puig el va xifrar en 200.000 euros diaris, el que costa a l’erari públic aquest procés de liquidació de la societat pública. “És més car tancar-la que mantenir-la oberta”, va assegurar. Aquest punt va suscitat les protestes del públic per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que va ser rebutjat per la Justícia, punt que va servir d’excusa al PP per tancar la Ràdio Televisió Valenciana.

Així, Castellano va defensar que “cap membre del Consell volia tancar Canal Nou però es tancà perquè hi ha unes conseqüències jurídiques d’un ERO”. Si hi haguera hagut voluntat no hauríem arribat al tancament de l’emissora”, va defendre secretari general del PPCV, qui no va poder acabar la frase per les protestes del públic.

En el torn de preguntes, hi va haver varietat d’intervencions. Des de la petició de dimissió al president de la Generalitat, Alberto Fabra, passant amb insistència sobre què farà el Consell amb els repetidors, fins a una qüestió formulada a Puig per les seues declaracions que quan tancara Canal Nou “ningú ho lamentaria”. Puig va reconèixer que no van ser unes declaracions afortunades encara que ha apuntat que el Canal Nou del qual parlava “ja no es reconeixia”.

Pel que fa a la voluntat del Consell respecte a la xarxa de repetidors de RTVV, que des de l’oposició consideren important per a poder reobrir la televisió pública, Castellano va dir que el Govern està seguint la llei amb la liquidació de la societat pública, que inclou un inventari del patrimoni de RTVV “i no es va a malvendre res”. Pel que fa els repetidors, va concretat que quan el procés de liquidació acabe es veuran “les accions concretes que s’han de fer”.

En el transcurs de la taula redona, el representant del Govern de Fabra va dir que el model pel qual aposta el PP gira al voltant de la col•laboració amb el sector audiovisual, a través d’una estratègia dotada amb set milions d’euros. En aquesta línia va dir que es facilitaran els drets d’explotació de les produccions de RTVV a les productores valencianes “perquè puguen donar-los rendiment” així com explotar l’arxiu audiovisual.

En resposta, Ximo Puig va advertir que el Consell anava a “privatitzar” el fons documental de RTVV, la qual cosa va negar Castellano.

Comparteix

Icona de pantalla completa