Diari La Veu del País Valencià
Protesta a Gandia contra el trasllat de l’escultura d’Antoni Miró
Europa Press / Gandia

A l’acte, convocat per la Plataforma en defensa de la cultura de Gandia i la Safor 25 d’Abril, han assistit, a més del mateix escultor, representants polítics, com el secretari general del PSPV, Ximo Puig, i el portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, entre d’altres.

L’artista Antoni Miró s’ha mostrat agraït pel suport rebut en aquesta concentració en contra de la decisió municipal i ha qualificat l’alcalde de Gandia de “cavernícola i molt mediocre”. “Es passa el dia insultant i dient mentides i nosaltres no estem per a això. Nosaltres volem legalment defensar l’escultura i intentar que no es lleve”, ha asseverat.

El creador ha reclamat “mesures cautelars perquè no es faça el dany”, al mateix temps que ha postil·lat: “Si anàrem com ells, haguérem deixat que la llevaren i llavors reclamaríem indemnitzacions milionàries. Però no estem per açò, estem perquè a Gandia no li coste res”.

“Diguen el que diguen i pague qui ho pague, costaria, segons el mateix estudi d’arquitectura que la va col·locar, sobre uns 90.000 euros traslladar-la com toca. Ara bé, el nyap que volen fer costarà el que ells vulguen, no ho sabem; diguen el que diguen, costarà molt i si després la tornem a posar, costarà més”, ha insistit Miró.

La dignitat de la cultura

Per la seua banda, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha explicat que ha volgut estar present en aquesta concentració per a “donar suport a la dignitat d’un poble, la dignitat de la cultura, l’autoria d’una de les grans mostres del que ha estat el patrimoni col·lectiu modern dels valencians. I a més, una escultura que té molt a veure amb la resistència d’un país que vol nàixer, renàixer i tirar cap a endavant”.

Per la seua banda, Enric Morera ha titllat de “contrasentit i bogeria absoluta la del senyor Torró, que es gaste 300.000 euros a destruir una estàtua d’un gran escultor com Antoni Miró. Jo li propose que els 300.000 euros els gaste a donar treball en polítiques d’ocupació o que els done directament a Cáritas, però gastar en un Ajuntament arruïnat per les seues polítiques 300.000 euros no té sentit, és un disbarat absolut que la ciutadania no es pot permetre”.

Durant la concentració s’ha llegit un manifest en el qual han reivindicat que l’escultura no siga traslladada i han insistit que la decisió del Consistori respon a “motius ideològics”. En el manifest s’han criticat les polítiques del govern valencià i municipal.

Per la seua banda, el govern municipal de Gandia havia emès un comunicat, hores abans de la concentració, en el qual assenyalava que des de Delegació del Govern no s’havia autoritzat la concentració i demanava als regidors que no hi assistiren.

“La Democràcia es basa en els valors votats i triats pel poble. Assistir a aquesta concentració que no està autoritzada és una falta a la ciutadania que és qui ha votat les lleis i a la mateixa Delegació del Govern. I a més és il·legal”, advertia el primer edil de Gandia, Arturo Torró.

L’alcalde també ha criticat que “no és necessari embrutar el mobiliari urbà” i ha reclamat que no es tornen a donar incidents com “les pintades en els bancs i infraestructures que es van fer recentment en la primera línia de la platja de Gandia o la convocatòria per a la concentració de hui que s’ha fet empaperant la ciutat i embrutant mobiliari urbà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa