Diari La Veu del País Valencià
Marea negra a les platges de València

Redactaveu / Europa Press / València

La regidora d’EUPV a l’Ajuntament de València, Rosa Albert, ha anunciat que el grup parlamentari IU en el Congrés dels Diputats presentarà diverses preguntes per a conèixer detalls de l’abocament de fuel, que ha obligat a tancar tres platges de la ciutat, procedent d’un buc que es trobava fondejat a l’exterior del Port de València.

Aquestes preguntes es plantejaran a través del diputat valencià d’IU Ricardo Sixto ja que “creiem que és necessari saber davant quina classe d’abocament ens trobem i exigir responsabilitats per uns fets que ens semblen molt greus a nivell mediambiental”. L’edil ha recordat que el passat mes de desembre, EU ja va denunciar un intent d’ocultar a l’opinió pública el nou document de delimitació d’usos i espais del Port de València, que preveu ampliar les zones de fondeig de grans bucs enfront de la costa de València.

La regidora d’EU ja va criticar que el que es pretenia amb aquest projecte era ampliar o reordenar les noves zones de fondeig dels grans bucs “a costa del cost ecològic” que açò puga tenir en les platges de la ciutat, molt particularment, en les de Pinedo, el Saler i Devesa.

El vaixell que ha abocat fuel enfront de les costes de la ciutat de València serà sancionat i sufragarà la retirada del combustible i totes les labors de neteja amb l’aval econòmic que se li exigeix. Capitania Marítima ha obert un expedient sancionador a l’embarcació que comporta la sanció i l’aval, la quantia del qual no s’ha precisat. Així ho ha indicat la delegada del Govern Paula Sánchez de León, qui ha afirmat que les tres platges afectades romanen tancades “per absoluta precaució” fins que “es puga constatar que no existeix cap perill”.

Sánchez de León ha donat a conèixer als mitjans de comunicació, al costat de l’alcaldessa de València, Rita Barberá, l’estat en el qual es troben aquestes platges i les accions dutes a terme per a fer front a l’abocament. Ambdues han realitzat aquestes declaracions després de participar en la inauguració de la II Boat Xou i assistir a l’acte de lliurament del Certificat Blue Star Marina 5 Estel a la Marina Reial Juan Carlos I de València.

De León: una taca “molt lleugera”

De León ha indicat que la taca de fuel era “molt lleugera” i que “pràcticament no hi havia res” de combustible en el litoral de la capital valenciana, al temps que ha comentat que el fuel era “d’una consistència molt lleugera” i que la seua densitat “no ha sigut qualificada com a important”.

Igualment, ha explicat que l’abocament es va produir com a conseqüència d’una “avaria” registrada en el buc, que es trobava fondejat en l’exterior del Port de València. Aquesta incidència, encara que es va considerar una “emergència mínima”, va portar a activar el Pla Nacional de Contingència per Contaminació Marítima per a evitar la propagació de la taca.

La delegada del Govern va anunciar que aquest pla “s’ha donat per finalitzat” després que Capitania Marítima haja sobrevolat la zona afectada per l’abocament i haja comprovat que la taca és “molt lleugera”. No obstant açò, ha assenyalat que “es manté la vigilància” en tot l’entorn com a mesura “de precaució”. També ha valorat la diligència “rapidíssima” que s’ha donat en aquest cas per Capitania Marítima, Salvament Marítim i Administracié estatal, autonòmica i local.

Barberà: episodi “molt lleu”

Per la seua banda, l’alcaldessa de València ha assegurat que “estem davant un episodi” d’abocament “molt xicotet”, “molt lleu” i “sense cap importància” que ha generat una taca “de dimensions xicotetes”.

“Té importància el fet que un vaixell per una avaria o per un descuit haja abocat fuel, però estem davant una taca, realment, de dimensions xicotetes per al que ocorre altres vegades”, ha exposat Rita Barberá.

La primera edil ha considerat que l’ocorregut “cal prendre-ho amb tota la naturalitat, en el sentit que s’han posat mitjans immediatament i que està totalment net tot”.

En les tasques de neteja de l’arena de les platges afectades, que han començat a les 5.30 hores d’aquest dijous, han participat 22 persones, tres tractors neteja-platges i dos vehicles de recollida de residus.

Les tres platges afectades per l’abocament romandran tancades al bany fins que el Laboratori de l’Ajuntament de València i el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil analitzen la qualitat de l’aigua i garantisquen el seu estat òptim, segons ha informat l’Ajuntament de València.

El passat dimarts ja es va detectar en la zona de fondeig del Port de València una taca que va fer que s’activara el pla d’autoprotecció del port. Així, es va enviar un helicòpter per a inspeccionar l’àrea i es va adonar d’una taca que ha arribat a una grandària d’una milla de llarg per tres metres d’ample. El vaixell va informar eixe mateix dia d’una avaria i va entrar a port, on en el matí del dimecres es va dur a terme una inspecció de l’embarcació i es van realitzar tasques de neteja.

El vent va dispersar durant la vesprada del dimecres algunes parts d’aquesta reguera de deixalles i fuel diluït, que van arribar a la platja del Saler, fins a on es van desplaçar un helicòpter, tres embarcacions i dues patrulles del Seprona per a tractar de netejar l’àrea.

Comparteix

Icona de pantalla completa