Diari La Veu del País Valencià
Campanya per combatre la fam a les aules
RedactaVeu / Madrid

Cada vegada hi ha més xiquets i xiquetes que passen fam en les aules. Açò evidencia que alguna cosa succeeix mentre intenten mantenir un nivell adequat d’implicació en els seus estudis, la qual cosa és bastant complicada en un escenari d’empobriment de la infància.

La situació actual de malnutrició infantil, sobre la qual està donant serioses veus d’alarma la Comunitat Educativa i que es veu corroborada amb els informes emesos per entitats com a UNICEF, Save The Children o Càritas, es constata diàriament en els centres educatius.

Davant aquesta situació d’emergència, les Administracions educatives segueixen reduint i fins i tot eliminant les beques de menjador escolar que existien, tanquen menjadors escolars en els centres educatius públics, i dinamiten les ajudes a les famílies, llevat que siguen per a finançar als centres privats a través d’aquestes. I la situació ha arribat a ser insuportable, si es té la més mínima sensibilitat social.

Per açò, la Plataforma Estatal per l’Escola Pública ha decidit engegar una campanya específica contra la malnutrició infantil que pateix l’alumnat, campanya que estarà molt lligada als menjadors escolars, com no pot ser d’una altra manera, segons ha informat Intersindical Valenciana.

Dins d’aquesta campanya es realitzaran una bateria d’actuacions. Així i en primer lloc, es promourà l’aprovació de resolucions dels Consells Escolars, en les quals s’exigirà la recuperació immediata de les beques de menjador en totes les Comunitats Autònomes que les han perdut -es facilitaran les plantilles en la data més adequada- i l’eliminació de la concurrència competitiva en les bases de les convocatòries. També s’exigirà la dotació pressupostària suficient per a atendre les necessitats de tots els menors en edat escolar, especialment d’aquells que tinguen problemes per a cobrir una necessitat tan bàsica com és l’alimentació.

També es demandarà la concessió directa de beques que cobrisquen la totalitat del cost del menjador escolar a tot l’alumnat el pare del qual, mare o tutor estiga en atur, o les famílies del qual hagen sigut desnonades o es troben en procés de ser-ho.

A més a més, es realitzaran estudis de la situació actual en els menjadors escolars de les diferents Comunitats Autònomes, i sobre les beques que encara existeixen i els comensals que usen aquest servei.

Altres actuacions se centraran en exigir la reobertura de tots els menjadors escolars que estiguen tancats, es compta per a açò amb personal públic i en promoure la utilització d’aquests perquè servisquen com a menjadors socials per a les famílies els fills de les quals i filles estiguen escolaritzats, mentre que estan en classe a la vesprada o realitzant activitats extraescolars.

També es demandarà que es garantisca que l’alumnat d’ESO puga fer ús dels menjadors dels col•legis de Primària propers al seu centre educatiu o al seu domicili, mentre que no existisca menjador en el seu centre. Pel que fa les institucions europees, es demandarà que envien observadors internacionals perquè calibren les necessitats alimentàries de la població espanyola i que destinen els fons de cohesió social a solucionar aquesta situació.

Un altre front de lluita contra la malnutrició infantil és l’obertura d’un debat sobre la necessitat d’un canvi legislatiu i pressupostari que considere la nutrició com a part fonamental del procés educatiu, “de manera que tot l’alumnat puga menjar en els centres educatius i tinga així cobertes les seues necessitats alimentoses”.

De forma paral•lela, s’iniciarà una ronda de reunions amb organitzacions com a UNICEF, Save The Children i Càritas per a valorar quines actuacions conjuntes es poden engegar, i posar en valor la labor de les Associacions de Pares i Mares de l’Alumnat quant al coneixement de les necessitats de les famílies i la repercussió en el comportament dels menors.

Per últim, s’exigiran actuacions que solucionen el fet que moltes famílies no sol•liciten ajudes públiques, entre elles les de menjador i llibres de text, perquè les autoritats no coneguen la situació econòmicosocial per la qual travessen per por de perdre la custòdia dels seus fills.

Comparteix

Icona de pantalla completa