Diari La Veu del País Valencià
Protesta d’Agró per l’extracció de fusta massiva en una àrea cremada d’Aiora
RedactaVeu / Ayora

Els ecologistes van desplegar unes pancartes de protesta al mateix paratge afectat, Arciseco, del terme municipal d’Aiora on ara estan continuant les actuacions de tala i extracció de tota la vegetació cremada en l’incendi de 2013, “emprant maquinària pesant i eliminant tot rastre de vida del paratge, destruint així la incipient regeneració de la vegetació i danyant de manera greu el sòl fèrtil, que queda totalment desprotegit i exposat a l’erosió en zones de muntanya amb pendent”.

Amb l’acció es pretén denunciar uns fets “d’enorme gravetat que haurien de ser interromputs immediatament i sancionats per la Conselleria, donades les negatives conseqüències ecològiques”, segons informa Agró en un comunicat fet públic aquest dissabte.

Aquestes actuacions, “que lamentablement s’han efectuat també a altres zones cremades”, estan desaconsellades per tècnics i científics, “atès que suposen un impacte ambiental intolerable”.

Segons explica la nota d’Acció Ecologista Agró, cal tindre en compte que part de la vegetació cremada pot sobreviure a l’incendi i començar a rebrotar al poc de temps (com el cas de la carrasca, el coscoll, el llentiscle, el càdec i altres arbres i arbusts del nostre territori); altres plantes germinen a partir de la llavor. D’aquesta manera, es va regenerant l’ecosistema natural de forma prou ràpida, espontània i gratuïta. En condicions favorables, en pocs anys, es pot aconseguir una gran recuperació de la vegetació, i una important protecció del sòl, oferint també aliment, refugi i llocs de reproducció per a la fauna.

No obstant això i segons Agró, les actuacions que estan fent-se a Aiora “destrueixen tota aquesta regeneració natural, ja que no són selectives ni respectuoses amb la vegetació i s’ho emporten tot, inclús vegetació en regeneració i arbres que no es cremaren totalment”.

A més a més, d’altra banda, la maquinària altera i danya el sòl i, en deixar-lo totalment desprotegit de vegetació, es queda per complet exposat a l’erosió hídrica (pèrdua de sòl per efectes de la pluja).

Aquest efecte encara “té pitjors conseqüències, atès que la pèrdua és irreversible i el sòl és la base de tot l’ecosistema. Sense sòl no hi pot haver bosc ni cap aprofitament humà del territori. L’erosió condueix a la desertificació, el principal risc ecològic de les nostres muntanyes”. Diferents estudis universitaris alerten de la gravetat d’aquesta mena d’actuacions (el més recent, un informe de la Universitat Miguel Hernández, referit a actuacions semblants al parc natural de Mariola, donat a conèixer fa poques setmanes).

Paralització immediata de l’agressió ecològica

Per aquests motius. ANAV i Agró volen donar a conèixer a la societat les agressions que s’estan portant a terme a Aiora, en l’incendi més greu de l’any 2013, degut a causes humanes, com la majoria dels incendis. Les pancartes posen de relleu el perill de les actuacions i reclamen la seua paralització atesa l’agressió ecològica que suposen”, apuntes ambdues organitzacions.

“Lamentablement hi ha indicis que aquestes actuacions són tolerades, o fins i tot, finançades per la Conselleria, que canalitza fons europeus ambientals cap a l’extracció de fusta cremada” denuncien. Concretament el programa d’extracció massiva i indiscriminada de biomassa forestal preveu ajudes de 51 € per tona de vegetació.

Es dóna el cas que la normativa valenciana és l’única de tot l’Estat que subvenciona d’aquesta manera l’extracció de fusta cremada.

Bosc Viu ve denunciant des de fa temps aquestes actuacions d’extracció massiva i no selectiva de biomassa “que no ajuden de manera significativa a un veritable desenvolupament rural i, a més, tenen gravíssims efectes ecològics”, atès que les cauteles ambientals senzillament són inexistents i, segons asseguren. “són una veritable destrossa del bosc”. ANAV i Acció Ecologista Agró formen par de Bosc Viu (plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians).

Comparteix

Icona de pantalla completa