Diari La Veu del País Valencià
Morella aconsegueix el compromís per rehabilitar les torres de la Pardala i Sant Francesc

ComarquesNord.cat / Morella

L’Ajuntament de Morella ha rebut la notificació de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espala d’intervenció a la zona de les torres de la Pardala i Sant Francesc. L’alcalde de la localitat havia mantingut diverses reunions en l’últim any i des del consistori s’havien remès diferents informes de l’estat d’aquestes i la sol·licitud de finançament, que ha estat acceptada. L’executiu central es compromet a licitar, en breu, la redacció del projecte d’estabilització i rehabilitació del monument, per a posteriorment licitar l’obra i poder actuar durant el proper any.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha indicat que “és una bona notícia que arriba després d’un intens treball en els últims mesos, ja que la zona de la Torre de la Pardala presenta un important deteriorament i necessita d’actuació amb certa urgència, tal i com vam traslladar als responsables de l’IPCE”.

A més, assenyalava que “és molt important que les inversions al castell i les muralles siguen constants, de manera que es continue invertint a poc a poc, però sense deteniment, per seguir millorant l’estat del monument”. El primer edil també explica que “vam traslladar la necessitat de realitzar un concurs obert, en el qual les empreses locals puguen presentar-se i que així es garantisca una bona execució perquè no passe el que va passar amb l’actuació de la muralla de la Porta Ferrisa”.

Finalment, Ripollés afirma que “aquesta actuació permetrà rehabilitar la zona de les torres de Sant Francesc i la Pardala i servirà per continuar millorant en l’avançat estat de rehabilitació del patrimoni monumental”.

La Torre de la Pardala està a l’interior del castell, just al costat del Cos de Guàrdia i la Tahona, que es troben en el mateix anell que el Palau del Governador. Mitjançant aquesta actuació, s’intervindrà també en la torre de Sant Francesc i al mur que el porta fins a la de la Pardala. És a dir, es tracta de la part que queda darrere d’on es troba l’estàtua del general Cabrera.

Cal recordar que la Torre de la Pardala va ser batejada amb el nom de l’heroïna morellana que va lluitar contra les tropes napoleòniques a principis del segle XIX. Josefa Bosch, coneguda com La Pardala, va ser arrestada i va romandre tancada set mesos en aquest lloc, fins que va ser penjada en els convents de Sant Francesc i les monges.

Comparteix

Icona de pantalla completa