Diari La Veu del País Valencià
Protesta dels productors de vi del País Valencià
RedactaVeu / València

Els productors de vi de la Unió de tot el País Valencià han decidit realitzar un acte de protesta el pròxim 30 d’abril a València davant la difícil situació en la qual es troben amb un descens important en els ingressos que perceben.

Els agricultors es manifestaran des de la plaça de la Reina fins a les portes de la Generalitat, on han anunciat que realitzaran una concentració i llegiran un manifest dirigit al president Alberto Fabra en el qual li demanaran solucions.

La Unió de Llauradors i Ramaders denuncia que “la política especulativa dels grans cellers i permesa per les Administracions Públiques, al costat de la importació massiva i incontrolada importació de vi procedent de països tercers o l’entrada de vi procedent d’altres zones de l’Estat”, ha provocat que “molts dels nostres cellers estiguen plens i es donen les condicions ideals perquè els especuladors, que durant anys han arruïnat el sector, es troben amb la situació perfecta per a continuar fent-ho”.

En contraposició, la Unió reclama l’elaboració i publicació d’aforaments vitícoles per, en funció de la campanya, establir mesures correctores com, per exemple, la collita en verd, a més d’un increment dels controls als vins importats de països tercers.

D’altra banda, assenyala que “cal establir una ordenació territorial vitivinícola” sobre la base de la realitat productiva de cada zona “i que pose en valor les especificitats de cadascuna de les nostres zones productives”, evitant així el conflicte entre denominacions d’origen i adaptar-les a la filosofia de la normativa comunitària.

Entre les demandes que sol•liciten els productors vitivinícoles de la Unió destaca el pagament de les ajudes pendents per part de la Generalitat, i contemplades en el Programa de Desenvolupament Rural valencià, per part de la Generalitat, així com que s’establisca normativament un període de pagament obligatori de les ajudes públiques i es convoquen les ajudes de primera instal•lació, plans de millora i indemnitzacions compensatòries del període 2014-2020.

També demana una modificació de la normativa que discrimina els viticultors professionals en les ajudes a la reestructuració i reconversió de la vinya i unes tarifes elèctriques adequades al sector agrari perquè les actuals impedeixen la viabilitat de les explotacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa