Diari La Veu del País Valencià
L’FP Bàsica generarà alumnes de segona a l’expedir titulacions diferents

RedactaVeu / València

La Conselleria ha lliurat a la Federació d’Ensenyament de CCOO PV l’esborrany d’Ordre que desenvolupa l’FP Bàsica als centres del País Valencià. La titulació que generarà l’FPB serà, segons el sindicat, una “titulació de segona”, la que no haurà pogut obtindre l’alumnat que, per diferents dificultats, haja tingut una escolarització complicada.

Per al sindicat CCOO PV, aquesta norma és una transposició del RD que naix de la LOMCE i que estipula una doble titulació per a l’alumnat que cursa l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i que és la titulació bàsica mínima que la ciutadania de l’Estat ha tingut fins el moment de la publicació de la LOMCE, que ha tornat a la dualitat existent als anys 80, és a dir, retrocedint més de 30 anys.

L’objectiu de l’establiment d’aquests cicle d’FPB és obtindre titulats diferenciats, segons CCOO, i conviuran als mateixos centres pel mateix tram d’edat, fins els 16.

La nota feta pública ahir per CCOO PV, denuncia que la FPB legitima la possibilitat de decidir que un/a alumne/a amb 15 anys no ha de continuar cursant l’ESO prevista amb caràcter general i obligatòria per tothom, “aconsellant-li que renuncie a ser com tothom i proporcionant-li a canvi una alternativa que suposa un itinerari diferent i de diferent valor al que abandona”.

Per al sindicat Comissions Obreres, que hui estudiarà en profunditat aquest assumpte, “es tracta d’un sistema que exclourà i segregarà l’alumnat de hui i que generarà una descohesió social en el futur”.

A més, aquests ensenyaments d’oferta obligatòria “però que existiran només a centres que tinguen cicles formatius”, apunten, “generaran també un transvasament d’alumnat” de centres on estaven cursant l’ESO a aquell que tinga el cicle que haja demanat i tinga lloc per a acceptar-lo, “complicant així l’organització dels centres receptors i els que envien l’alumnat”.

Des de la Conselleria es considera que una ràtio de 15 alumnes (com la que tenen els actuals PQPI) és igual d’adequada que una de 24 (la ràtio màxima que estipulen en l’esborrany) i, per tant no resulta necessari establir-ne una que garantisca que les condicions d’escolaritat s’adapten a les dificultats d’aprenentatge que té aquest alumnat, tot i que eixes mateixes dificultats són les que han fet servir des de les administracions educatives per excloure’ls.

Per a la FE CCOO PV apostar per una ràtio superior a 15 és “apostar perquè aquest alumnat no obtinga resultats veritablement exitosos”, ja que aquesta ràtio moderada que ha estat experimentada en els PQPI és una de les claus fonamentals dels guanys aconseguits.

“Per acabar-ho d’arrodonir -conclou el comunicat-, la titulació que obtinga l’alumnat que curse FPB està inclosa en la mateixa Classificació Internacional que està la titulació que s’obté al cursar Cicles Formatius de Grau Mitjà i la de Batxillerat, ja que part del cicle serà ensenyament postobligatori”.

Però per al sindicat, aquestes titulacions, “òbviament”, no tenen cap tipus d’equivalència, amb la qual cosa, tot i que les taxes de titulats en ensenyaments postobligatoris “augmentaran, serà totalment artificial i amb l’objectiu clar de mostrar una imatge virtual de ‘España va bien’”, assegura CCOO PV.

Comparteix

Icona de pantalla completa