País Valencià, en el podi de la corrupció

En les Corts hi ha nou diputats imputats del PP
2 gener 2013 01:00h
Pedro Hernández Mateo al Tribunal
EuropaPress/ València

Al País Valencià són nombrosos els casos oberts per presumpta corrupció. De fet, a les Corts autonòmiques hi ha nou diputats del PP amb imputació formal per casos relacionats amb delictes de corrupció, mentre que Pedro Hernández va renunciar al seu escó el passat dia 4 de desembre després de ser condemnat a tres anys de presó per la seua gestió al capdavant de l'ajuntament de Torrevella.

Fa poques setmanes va dimitir també al País Valencià José Manuel Vela com a conseller d'Hisenda per la presumpta filtració d'un document que havia demanat el jutjat.

Diversos ex alts càrrecs de l'administració de Francisco Camps estan implicats també en els nombrosos casos oberts en la comunitat, entre els quals destaquen recerques tan importants com l'operació Gürtel o el cas Noós.

Algun dels casos més cridaners de corrupció descoberts en el si d'una comunitat autònoma són els oberts a Balears i que sumen quasi un centenar d'imputats entre càrrecs i ex alts càrrecs públics. La majoria van tindre lloc durant l'última legislatura de l'expresident Jaume Matas, imputat per al voltant d'una dotzena de casos relacionats amb la corrupció i el finançament irregular del PP balear durant el seu mandat.

Entre les operacions en marxa a les Illes Balears destaquen casos com, el que investiga les activitats presumptament irregulars comeses a través de l'Institut Noós, que presidia Iñaki Urdangarin, o el cas Over Màrqueting, en el qual està implicat el 'popular' Pere Rotger, que recentment va dimitir del seu càrrec com a president del Parlament autonòmic encara que manté l'escó.

Corrupció en ajuntaments

La majoria dels regidors municipals estan imputats per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau o tràfic d'influències, quasi tots per causes relacionades amb l'urbanisme i l'adjudicació d'obres públiques. És el cas dels casos Pretòria o Mercuri, oberts a Catalunya, que investiguen presumptes trames de corrupció en Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Sabadell.

next